23 ianuarie 2009

Epitaf pentru Vama


Bilantul ultimelor guvernari - 30 de kilometri de autostrada in 5 ani, din care nici unul in ultimii 2 ani. Si daca pentru bucata Cernavoda - Constanta sau pentru Bucuresti - Ploiesti - Brasov nu se gasesc bani, astfel incit iarna tot 5 ori vei face pina la Predeal si vara tot 2-3 ore intre Cernavoda si Constanta, am primit ieri un e-mail prin care eram anuntat ca a mai murit un simbol. Ei bine, da, nu se face nici un kilometru de autostrada, dar se asfalteaza in Vama. Vama Veche se asfalteaza, sa poata cocalaru sa vina mai cu foc cu masina pe plaja. Cu tot tacimul, inclusiv borduri (o fi mina proaspatului ministru Videanu?). Ma uit la poze si nu imi vine sa cred. Vama Veche asfaltata ? Si, ca sa fie tacimul complet, se face PE PLAJA si o pista pentru biciclete care sa faca legatura intre 2 Mai si orasul bulgaresc Shabla. Cu piste de biciclete nu am nimic, am destui prieteni care au biciclete si stiu ca e o modalitate mai nepoluanta si mai sanatoasa de a te misca prin trafic. Dar totusi ma indoiesc ca cineva va veni cu bicicleta din Bucuresti pina in 2 Mai sau pina in Vama. Desi, la cum arata traficul anul trecut, s-ar putea tot pe acolo sa ajungi. Problema e ca nu inteleg de ce aceasta pista nu a fost facuta pe marginea soselei, ci pe plaja. Acum toata plaja, locul atitor amintiri frumoase, prin puzderia de corturi in care dormeai avind ca fond sonor valurile marii si te trezeai cind rasarea soarele sa te mingiie pe fata cu o raza care patrundea direct in cort, tot acel loc este un depozit de materiale de constructie si de borduri.
Pe de alta parte ma gindesc ca Vama Veche a murit, a sfirsit irevocabil si paradoxal odata cu aparitia miscarii "Salvati Vama Veche", care a insemnat acel Stufstock teribil din 2003 cind 40.000 de oameni au invadat-o, continuind cu houserii de la Liberty Parade si apoi cu vilele cu cit mai multe etaje si termopane, terasele cu scaune si mese de plastic si toate celelalte care au ciupit, in fiecare an, cite putin din farmecul acestui loc, aducind in schimb oameni de calitate din ce in ce mai indoielnica. Si cum sa nu merite Vama o fisie e asfalt pentru oamenii cu lant gros de aur si gipane albe care vin simbata seara sa danseze la Oviudiu, pardon la Stuf. In plus da o nota de unitate stilistica alaturi de termopane si de monumente arhitecturale ale prostului gust, gen "La John". Ma gindesc ca urmeaza alti pasi, cum ar fi sa puna o bariera la intrare si cu taxa de intrare in "statiune" pe sistemul Mamaia, poate si o gondola peste corturi. De ce nu, un minicar si un Aqualand? Niste palmieri pe plaja. Si indicatoare cu "Va rugam pastrati linistea dupa ora 22", "Interzis consumul de alcool in locuri publice". La Stuf, sa fie tinuta obligatorie si bodyguarzi la intrare care sa nu te lase sa intri decit daca ai fatza de smecher. Bibi sa devina Mall, la intrare in Vama sa fie si un McDonalds... Si sa nu uitam de centrul SPA si ceva hoteluri de 5 stele, si de ansamblul rezidential care deja se contruieste, spre granita cu Bulgaria.
Sau poate gresesc eu, si daca nu s-au gasit bani sa continue autostrada de la Cernavoda, au inceput din capatul celalalt si primul tronson de autostrada va fi intre Vama si 2 Mai, sau chiar intre Corsaru si Ovidiu. Cred ca ar trebui si un semafor la Bibi. Si o parcare cu centuriste, ca de tiristi s-a umplut deja de citiva ani. Poate si o parcare supraterana cu 6-7 niveluri sa nu se mai prafuiasca A8, X6 sau Q7. Si zau ca e pacat sa isi strice cocalaru bijuteria de masina pe drumurile alea de tara, ca doar ei au venit la statiune, nu la tara. Ce, in Mamaia sunt asa drumurile ???
Poate vreo pitipoanca i s-a plins lui taica-su ca nu poate merge cu tocurile alea cui de 15 pe aleile pline de nisip si pietricele, de balti si de noroi, desi ei ii place in Vama ca i-a zis prietenele ca e cul. Dar asa, sa-si strice toti papuceii? Asa ca domnul "tata de pitzi" a facut pe dracu-n patru, a dat o spaga, un comision ceva si a inceput sa-i faca autostrada fetii, ca atunci cind o sa vina iar vara si o sa o duca prietenul ei dragut cu gipanul alb cu nume format dintr-o litera si o cifra, cu numar de genul CT-69-SEX, sa poata saraca sa mearga sa manince "ceva usor, fata" la Bibi, si apoi sa danseze si sa o arda cool in "club" la Stuf, la un uischi cu red bul. Si pe urma, cind plimba gentuta luivuton si tocurile prada, sa nu mai aiba nisip in ele, ca toti sarantocii...
Iar noi ceilalti, pentru care Vama insemna dans cu picioarele desculte pe nisip pina dimineata, un rasarit de soare cu bolero si o cafea tare la Ovidiu, sau o cintare la chitara in jurul focului, la o sticla de vin intre prieteni buni, de-o viata, sau cunoscuti in aceeasi seara, noi ne-am pierdut definitiv linistea de care ne bucuram cindva, cind mergeam cu totii in ceea ce odata s-a numit Vama Veche, loc cu o frumusete salbatica si curata. Strada "principala" cu pamint, nisip, praf si pietricele era o componenta a farmecului Vamii, dar incet-incet au inceput sa apara tot felul de comercianti de "mici suveniruri", haine chinezesti si bratari fosforescente care oricum au transformat-o in talcioc.
Am vazut fotografiile primite pe e-mail si mi-au trecut sute si sute de amintiri prin fata ochilor si am avut o senzatie aiurea, o stringere de inima, ca un junghi. Unde e Vama cea prafuita, cu ulite pietruite, cladiri de lemn si umbrele de stuf, cu case tipic dobrogene, cu nisip curat, fara betoane, termopane, plastice, peturi, pungi de plastic si cocalari?Unde e spatiul acela colorat si aproape paradisiac in care evadam in fiecare weekend din vara, ca sa fiu departe de orasul trist, de urbanul gri?
Tragind line si adunind - Rosia Montana au distrus-o, Sighisoara festivalului medieval e plina de mici, bere si manele, acum asfalteaza si Vama. Astept cu nerabdare o autostrada si un helioport in Delta, si o telegondola prin Retezat. Un hotel pe creastra pietrei Craiului. Si iata cum sistemul invinge boemia si celor de sus nu le convine alternativa si faptul ca mai sunt oameni care se ghideaza dupa alte sisteme de valori, si nu dupa valoarea banului. Iar daca ei nu se pot ridica mai presus atunci ne distrug pe noi, distrugind locurile unde ne simteam altadata bine. Distrug simbolurile, otravind fintinile si pirjolind holdele. Si vin ei acolo, fac o noua Mamaie, arunca cu banii si expun fitzele si ne trimit pe noi sa mai cautam pe undeva vreun nou colt virgin de plaja, fara plastice, betoane si termopane. La nord de Navodari incepe sa se strice si acolo, societatea consumerista patrunde cu pasi rapizi, lasind din ce in ce mai putine locuri unde sa poti sa fugi, departe de civilizatie, departe de orasul trist care iti maninca zilele de luni pina vineri, departe de aria de acoperire a telefoniei mobile, departe de tot, undeva unde sa fii doar tu si marea, si soarele si nisipul... Si ramine sa descoperim si alte locuri frumoase si sa le facem praf cu bunul gust si rafinamentul specific romanesc. Sa ne bucuram de ele cit mai putem, ca va veni si rindul lor, si sa le pastram doar pentru noi, sa nu auda pitzi si coclea de ele...
E oficial, e batut in “piatra”, e irevocabil si final! Vama Veche a murit. Cu toate ca mai exista o raza de speranta, soarele de data asta n-a mai rasarit pe plaja din Vama Veche ci a apus pentru totdeauna.
Ramineti cu bine, oameni noi din Vama Veche.
La revedere, Vama, draga!
Rust in Peace!

6 comentarii:

Anonim spunea...

De ce se incapataneaza romanii sa distruga tot ce e un simbol si are o anume insemnatate pentru oameni? Chiar nu-si dau seama ca sunt lucruri si locuri, care nu pot fi inlocuite in inimile oamenilor, cu toata modernitatea din lume?

Costele spunea...

dust in the wind....
:(
vama nu va muri niciodata din sufletele noastre, asta ma face sa-i iert pe cocalarii bazati cu ale lor pitzipoance ajunse, ca nu stiu ce fac si nu ai ce sa le ceri, atata pot.
cat despre localnici ce sa zic, normal ca banii veniti din "agroturism" i-au zapacit. nu e usor sa treci de la sapa la derector de "pensiune" peste noapte.
vamaiotii erau obisnuiti cu stilul liber, bani putini, dragoste nu razboi... razboiul l-au castigat ei :(
noi ramanem cu amintirile, iar ei cu vaMA-MAIA NOUA in care probabil ca primar va fi Vrej Fasole :P

Anonim spunea...

Tati, hai sa nu ne mai amagim: Vama nu a murit odata cu poteca asta de asfalt, ea moare incet-incet de cativa ani si asta multumita lui Chirila si a lui Mircea Toma care au atras atentia tuturor tembelilor asupra locului. Eu merg in 2 Mai din 1978 (de la un an jumate) si stiu bine ce era Vama inainte si am observat schimbarea (degradarea) ei dupa revolutie. Pana acum 10 ani inca era ok, de atunci a inceput sa scartaie ceva si daca mergeai pe atunci acolo stii bine despre ce vorbesc.
Cat despre pista de biciclete, ma indoiesc ca va fi pe plaja. Dupa cum stii foarte bine, cel putin sub fosta baterie de coasta din 2 Mai, aproape de golf, nu mai este plaja asa ca nu vad pe unde s-ar putea construi.
Ma intreb daca urmatorul pas in Vama va fi sa asfalteze fundul marii! Nu m-ar mira...

Anonim spunea...

pai ce sa zic...eu merg de pe la 14 ani prin vama si nu am vrut sa vad cum se transforma,desi imi era din ce in ce mai greu.. personal nu dau vina pe miscarea stufstock,ci dau vina pe manelarii care au dus vorba ca vezi ca sa ma exprim aberant "pi_de in tzatze goale" si ca bei pana te faci muci.de ce ? pt ca atata au inteles ei.bastinasii au profitat cat au putut si asa au aparut hoteluri de 3 stele.daca nu primeau confort,ma indoiesc ca ar fi venit toti cocalarii.dar asa,se asfalteaza special pt ei,sa nu le pice tractiunea integrala. ...si uite asa, vom putea intalni la stuf sau expirat fete care danseaza pe plaja fiind incaltate cu toc cui de 10-15 cm.

Boby spunea...

Vama s-a transformat, din cauzele enumerate de noi aici, dar asa e nene Vidule, Vama nu ca muri niciodata din sufletele noastre, asa e thornofrose, Vama nu poate fi inlocuita in inimile noastre, cu toata modernitatea din lume...
Asa e, M, Vama moare incet de ani buni, si totusi nu l-as blama pe Chirila, el a incercat doar sa cinte despre ce ii placea. Vina este a societatii consumeriste, a cocalarilor veniti dupa "tzatze goale" si betii, dar si a bastinasilor "derectori de pensiune" si a gastii catavencilor care a facut din Vama o vaca buna de muls. Bine ai venit, fetita cu chibrituri !

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,