5 mai 2007

Vama Veche cu oameni noi


Mi-am dorit sa vad cit mai repede Vama si anul asta, dar ca si in anii trecuti am preferat ca asta sa nu se intimple de 1 mai. Se pare ca din nou am avut o idee buna, pentru ca a fost exact cum ma asteptam.
Vacanta de 1 mai a adus hotelierilor din Vama o mare bucurie: un mare aflux de turisti (dupa unele surse chiar 7-8.000). Ce a insemnat acest lucru pentru bietul (fost) sat pescaresc ? O mare de gunoaie, masini din care se auzeau acorduri suave de manele si pustani beti si violenti. Incepind cu 27 aprilie si terminind cu 1 mai, puzderie de oameni au calcat la picioare Vama, la propriu si la figurat, in cautare de senzatii tari.
Noua Vama Veche arata cu totul altfel decit cea de care ne-am indragostit unii dintre noi. O generatie noua, dupa a carei atitudine iti dai seama ca se pot face o mie de festivaluri rock, de Stufstockuri si de "Salvati Vama Veche", ca Vama nu are cum sa mai devina niciodata ce-a fost - camin al hippiotilor si rockerilor din anii 1980-90... Rockerii sunt din ce in ce mai putini, unii dintre motoristi au renuntat la parul lung si la gecile de piele cu multe fermoare. Nostalgia insa doarme in continuare la cort.
In mod sigur, Vama este cel mai nonconformist loc din Romania si este locul unde poti sa te simti bine si sa faci tot ce vrei fara insa a ii deranja pe ceilalti. Din pacate multi dintre cei care au venit au confundat acest lucru cu ideea ca de fapt aici poti sa faci cita mizerie doresti si unde doresti. La tot pasul gaseai sute de sticle si cutii de bere aruncate, ambalaje si orice tip de obiect care nu mai putea fi folosit. Iar cei care nu doreau sa contribuie la mzieria generala, cu siguranta aveau nevoie de multa rabdare si perseverenta pentru a gasi un cos de gunoi, iar daca aveau norocul sa-l depisteze, acesta era tot timpul plin. Si daca nu te impiedicai de aceste mormane, cu siguranta te loveai de un tinar care abia se mai tinea pe picioare de "fericire" si care te ruga mai mult decit insistent sa-i dai niste bani, evident, pentru bautura. Pitorescul peisaj continua cu masini ce prafuiau tot in calea lor si din care atirna o mina pe care trona ghiulul impreuna cu bratara din aur masiv si din care intotdeauna se auzea muzica data la maxim, aproape fara exceptie manele si house.
Vama are acum ceva proaspat, insa e la fel de plina de ura ca si in anii trecuti. Sprincene incruntate intre oamenii care nu arata la fel, si aere de superioritate din partea valului de intelectuali de stinga cu tricouri haioase si cu atitudine de Mamaia. Oameni de treaba, cu vietile la locul lor, dar care dupa 20 beri tot se numesc „beti ca niste porci”. Acesti combatanti melancolici, cheguevaristi, "nonconformisti" si desueti cred ca au auzit si ei despre spiritul de la Vama Veche, au ascultat formatia omonima si au venit sa-l descopere dar prea tirziu. Pe vremea cind era intr-adevar frumos in acel loc erau prea mici ca sa ajunga asa departe de casa. Cei un pic in varsta aveau si ei distractia loc: ATV-urile. Daca stateai ca omul pe nisip cu ochii la mare venea imediat un maniac calare pe ATV care sa te scoata din film. Norocul e ca nu au toti bani sa isi cumpere. Erau numai vreo trei-patru cu ATV, dar suficient de multi sa lase transee in nisip.
In vama ziua se bea si noaptea la fel. Cine vrea si are unde mai si danseaza. Noaptea incepe adevarata petrecere. Vama se transforma intr-un adevarat loc al contrastelor. Mii de oameni care faceau ce le traznea si unde. Conceptul de toaleta disparea cu desavirsire, fiind inlocuita cu orice colt liber de plaja. O gasca de tineri isi injecta nestingherita droguri in vena. O alta gasca era asezata in jurul unei masini din care se auzeau gratioase acorduri de manele, masina ostentativ instalata linga un club unde se asculta rock.
B52 era mai fresh si asta numai din cauza unei generatii noi ajunsa la pubertate care bea berea de seara acolo. Pletosii care se faceau crita in anii trecuti in B52, erau probabil „la Pirati”, fiindca locul lor a fost luat de brunete cu breton, imbracate in stretch. Erau si citiva baietasi acolo, dar nu aveau nas de genul de fete pe langa care dansau. Genul de impostori iesiti la agatat. Aproape de B52 a aparut un club nou unde non-stop se asculta muzica electronica. Multa lume care circula, fiindca era genul de loc care nu te tine aproape mai mult de 10 minute. Decorul care nu e suficient de prietenos te pierde prea repede si nici muzica nu era cea mai tare de pe plaja. In El Comandante erau cativa insi si biziia puternic rock. Club A nu se deschisese inca, iar in Expirat erau prea multi mini-punkeri. La Ovidiu, in primele ore de 1 Mai, un individ beat turta o incasa de la doi tipi masivi de la bar. Alti sase vamaioti de ocazie carau bancile pe plaja, sa faca focul. Se suparasera pe patron sau era vorba de o reintoarcere in sinul naturii, nu se stie. Majoritatea lemnelor aprinse pe plaja au fost candva banci si mese la Ovidiu, iar restul au fist bucati de lemn furate din gardurile oamenilor.
Se pare ca anul acesta, de 1 mai, Vama a suferit cel mai mult, avind parte de cel mai grotesc spectacol oferit de oameni care o vad ca pe o Ibiza a Romaniei. Sper totusi ca se vor fi razgindit sa mai vina vreodata, iar Vama va fi redata de drept celor care stiu sa o aprecieze asa cum trebuie, cu boemia ei, cu discutiile intelectuale la o bere la Ovidiu si cu rasaritul pe acorduri de Bolero. Baietii cu lanturi de gard la git care vin sa ne arata ce smecheri sunt cu blondele lor care se mitziie in extaz la fiecare hahait al masculilor lor sa ne lase si sa plece la Mamaia sau Eforie Sud. Nu asta cautam in Vama noi cei care mergem de ani la rind acolo, de pe vremea cind era pustiu si mergeam ca se evadam nu ca cei de acum sa epatam. Noi cautam locul acela in care puteai sa te simti bine si relaxat (atit fizic cit si psihic), cu oameni inteligenti, cititi si misto, care stiu sa se distreze. Azi au ramas doar slehtele recoltelor anuale de frustrati si mitocani impostori care vor sa treaca drept "boemi" si "artisti". Indiferent de "orientarea" muzicala, niste lucruri evidente ii unesc pe toti: crisparea, frustrarea, intoleranta si bineinteles infumurarea.
Tristul adevar e ca Vama Veche a murit. Complet. Iremediabil. Si se discuta pe tema asta de vreo 4 ani. Asta e. S-a terminat. Acum este o monstruozitate. Un fel de struto-camila. Un fel de Costinesti, o statiune de tineret, aglomerata cu tot felul de muzici, cu mizerie, de toate felurile. O rezervatie naturala distrusa. Specific romanesc.
"Salvati Vama Veche" ! Dar in primul rind salvati-o de oamenii noi !

0 comentarii: