20 ianuarie 2009

Big Brother is watching

O lege idioata a intrat in vigoare incepind de astazi. Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21.11.2008.
De azi, adio intimitate! Tot ce sporovaiesti la telefon, scrii pe SMS sau pe e-mail va fi inregistrat. Mai precis, de azi, toti operatorii de telefonie si Internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate de abonatii lor. Practic, de azi, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni urmatoarele date despre toate convorbirile noastre telefonice: de unde vorbim, cu cine (numarul de telefon si numele si adresa), locatia celui care este apelat, cind si cit vorbim. La fel cu SMS-urile pe care le trimitem: de unde le trimitem, cui si cind le trimitem.
Aceste date pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE, doar la autorizarea instantei si la cererea procurorului si numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala. Datele vor fi stocate, in format electronic, in baze de date create si administrate din fondurile operatorilor de comunicatii fixe si mobile si a furnizorilor de servicii de Internet, conform legii 298/2008, privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicaţii.
Din 15 martie furnizorii de Internet vor fi obligati sa stocheze timp de 6 luni urmatoarele date referitoare la email: adresa de unde este expediat e-mail-ul, data si ora la care ne conectam la Internet, adresa destinatarului, si data si ora la care ne deconectam de la Internet, numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la Internet.
Cred ca aceasta lege este revoltatoare si mai cred ca o mare parte din puterea ei se bazeaza pe faptul ca nu este inca larg cunoscuta. Mi se pare inimaginabil ca cineva sa aiba o baza de date cu toate e-mailurile si SMS-urile pe care le-am trimis si cui, cu tot ce am vorbit la telefon, fie el fix sau mobil. S-a dus naiba intimitatea noastra, ne intoarcem pe vremea lui Ceausescu si a Securitatii. Big Brother vegheaza. Nici macar messengerul nu mai este safe, si acolo vei fi urmarit. Cu cine, cu ce, cit si de ce. Si toate astea, cu acoperirea unei legi care a trecut prin parlament ca gisca prin apa. Iar noi nu am stiut si acum vom fi ascultati, cititi, urmariti in mod legal.
Ce spune Constitutia Romaniei ? Potrivit Art. 28, "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil"! Vrem sa reinvie securitatea? Pentru asta au luptat "golanii" in decembrie 1989? Vrem ca o ureche straina, de vulpe securista, sa asculte cuvintele dulci, de dragoste, pe care i le soptim persoanei iubite, sau pasurile pe care i le povestim parintelui? Sau glumele pe care ni le permitem cu prietenii? Vrem sa ne fie violata legal intimitatea?
Cu alte cuvinte, aveti grija ce vorbiti si cu cine, ce scrieti si de ce, pentru ca nu se stie cind se vor intoarce impotriva voastra. Parerea mea e ca mai bine va intilniti, daca doriti sa aveti intimitate...

0 comentarii: