24 februarie 2009

Votati Parcul National Retezat!

Haideti sa votam Parcul National Retezat din Romania in topul celor 7 minuni naturale ale lumii. Despre ce este vorba?

In 2007 organizatia non-profit elvetiana "New7Wonders" a stabilit prin vot public sapte noi minuni ale lumii realizate de mina omului. Ideea pentru desemnarea celor sapte noi minuni ale lumii i-a venit aventurierului si regizorului elvetian Bernard Weber dupa ce rebelii talibani au distrus statuile uriase ale lui Buddha din Bamiyan, Afganistan, in 2001.

Pe data de 07.07.2007, urmatoarele 7 locatii au fost alese de catre peste 100 de milioane de votanti si declarate ca reprezentind "world heritage throughout history", fiind alese in mode egal si fara a fi departajate in vreun fel intre ele:
  • Vestigiul mayas piramida Chicken Itza din Mexic
  • Statuia lui Isus Mintuitorul din Rio de Janeiro
  • Marele amfiteatru Colosseum din Roma
  • Marele Zid chinezesc
  • Vestigiile incase Machu Picchu din Peru
  • Cetatea Petra din Iordania
  • Mausoleul Taj Mahal din India

De asemenea, inca 14 locatii au fost declarate ca finaliste oficiale New 7 Wonders of the World, si anume:

  • Templul Acropole din Atena
  • Castelul Alhambra din Spania
  • Templul Angkor din Cambodia
  • Statuile din Insula Pastelui, Chile
  • Turnul Eiffel din Paris, Franta
  • Moscheea Hagia Sofia din Turcia
  • Templul Kiyomizu din Japonia
  • Ansamblul Kremlin - Catedrala Sf. Vasile - Piata Rosie din Rusia
  • Castelul Neuschwanstein din Germania
  • Piramidele de la Giza din Egipt - singura ramasa din cele 7 minuni ale lumii antice
  • Statuia Libertatii din New York, SUA
  • Ansamblul Stonehedge din Marea Britanie
  • Casa Operei din Sydney, Australia
  • Cetatea Timbuktu din Mali

Rezultatele competiţiei au fost prezentate in compania unor personalitati precum premierul portughez José Socrates, fostul secretar al ONU Kofi Annan, actrita Jennifer Lopez, fostul astronaut Neil Armstrong sau fotbalistul Cristiano Ronaldo.

Odata terminata campania de alegere a celor 7 minuni realizate de mina omului, organizatia a demarat o noua campanie, de alegere a 7 minuni, de data aceasta naturale, si a colectat 441 de nominalizati. Votantii din Romania au inscris pe site-ul organizatiei, in aceasta prima etapa, patru atractii naturale: Pestera Scarisoara, Delta Dunarii, Parcul National Retezat si fluviul Dunarea.

In decembrie 2008, asociatia a ales locatiile cu cele mai multe voturi din fiecare tara, alcatuind o lista cu 222 de nominalizari, la care s-au adaugat alte 39 de locatii impartite intre 2 sau mai multe tari (cum ar fi Cascada Niagara). Dintre atractiile din Romania, Parcul National Retezat a primit cele mai multe voturi si lupta acum, in cea de-a doua etapa, pentru a intra in top 77, faza pentru care publicul a inceput deja sa voteze de la inceputul anului.

Parcul National Retezat are de infruntat concurenti precum lacul Loch Ness din nordul Scotiei, Virful Mont Blanc din Alpi, muntele Olimp din Grecia, stinca Afroditei din Cipru, stinca Gibraltar, vulcanul Vezuviu din Italia, Padurea Neagra din Germania, dar si riul Dunarea (pe care il impartim cu inca 9 tari), lacul Balaton din Ungaria, Marele Canion din Arizona, cascada Niagara, Marea Bariera de Corali, insula Bora-Bora, arhipelagul Tarii de Foc, insulele Galapagos, padurea amazoniana, cascada Iguazu dintre Argentina si Brazilia, lacul Titicaca dintre Bolivia si Peru, desertul Kalahari, muntele Kilimanjaro, cascada Victoria, Nilul Alb si Nilul Albastru, lacul Tanganika, arhipelagul Maldivelor, virful Everest, muntele Fuji, stincile Capadocia din Turcia, riul Gange, Marea Moarta si inca sute de locatii, mai mult sau mai putin celebre.

In urmatoarea faza de votare a campaniei, Parcul National Retezat are nevoie de sprijin masiv din partea noastra pentru a intra, la vara, in primii 21 de finalisti. Votarea va dura pina pe 07.07, cind un comitet de experti ai naturii, condus de fostul presedinte UNESCO, Federico Mayor, va reduce lista la cele 21 de finaliste, din care vor fi apoi alese cele 7 noi minuni naturale ale lumii. Incepind de aici, cele 7 noi minuni ale lumii vor fi alese printr-o noua runda de voturi trimise de publicul din intreaga lume pe e-mail, prin telefon sau prin SMS, care se va incheia in 2011.

Parcul National Retezat, situat in judetul Hunedoara, a fost fondat in 1935 si este primul de aceast fel din Romania, intinzindu-se pe o suprafata de 380 km². Muntii Retezat au 60 de virfuri peste 2.200 m altitudine si peste 100 de lacuri glaciare, fiind unii din cei mai frumosi munti din Carpati. Zona Parcului National Retezat cuprinde o zona salbatica, de padure virgina, neatinsa de mina omului, paduri naturale, inmultite de la sine, plante endemice care cresc doar in Retezat, o treime din speciile de flora ale Romaniei si 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege - lupi, ursi maronii, risi, lincsi, pisici salbatice, capre negre, cerbi, capriori, dar si marmote). Potrivit Greenpeace România, muntii Retezat adapostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa, peisaj ce include cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg. Parcul este parte a organismului mondial PAN-PARKS, care reprezinta parcurile naturale importante de pe mapamond (in Europa mai sunt doar alte 9 astfel de zone). In 2008, Consiliul Europei a acordat Parcului National Retezat "Diploma de excelenta pentru arii protejate"

30% dintre turistii care vin anual in Retezat sunt straini, cei mai multi provenind din Cehia si Ungaria. Strainii spun ca vin in Retezat pentru 2 lucruri importante - frumusetea peisajelor si "salbaticia" zonei. Retezatul atrage ca un magnet pentru ca este impunator, dar frumos, capricios, dar spectaculos, uneori neiertator, alteori blind, salbatic, dar primitor, este un loc aparte. Directorul Administratiei Parcului National Retezat, Zoran Acimov, a declarat ca vrea sa pastreze mediul acesta natural si sa combata orice tentativa de mecanizare a turismului in Retezat. "Nu vrem masini aici, pentru ca daca apare o masina, apare si o lada de bere, mai apar si zeci de PET-uri si asa mai departe. Nu vrem nici telecabina si nici telescaun. Retezatul trebuie sa ramina un loc pentru excursiile facute cu pasul". Frumusetile întilnite la fiecare pas pe orice traseu turistic din Retezat ii fac pe cei mai multi dintre vizitatori sa-si duca gunoiul intr-o punga agatata de rucsac.

In Romania, Parcul National Retezat a inceput sa se bucure de un sprijin destul de serios. Organizatiile de mediu, turistii care au fost in Retezat (chiar si turisti straini) au inceput sa il voteze. Si chiar daca in peregrinarile mele prin tara, nu am ajuns inca in aceasta zona si nu am vazut lacurile glaciare de aici decit in fotografii, sunt convins ca este o zona superba. Cei care cunosc muntii Retezat spun ca e cel mai frumos loc pe care il stiu si sunt gata sa o demonstreze. Odata ajuns in Parcul National Retezat, te poti descatusa de toate cuvintele. Frumusetea tacuta care te inconjoara nu merita sa fie tulburata nici macar de un strigat de uimire. In templul Retezatului, paradisul salbatic spune totul prin glasul mut al muntelui si prin soaptele raurilor care te poarta inspre infinit...

Eu am votat deja pentru el si sper sa va conving si pe voi sa votati si, impreuna, sa stringem cit mai multe voturi, si sa aratam lumii intregi ca Romania este plina de locuri superbe, are un cadru natural superb si este mult mai frumoasa decit se stie. Sa ii facem pe cei pentru care Romania este doar patria tiganilor manelisti sa constate ca Romania este si tara in care se imbina toate formele de relief, dind nastere unor locuri de o superbitate totala, si sa afle ca singurul pacat al acestei tari este faptul ca este locuita. Votati Parcul National Retezat ca una dintre minunile lumii !

Later edit: in cea de-a doua etapa, cele peste 200 de nominalizari au fost impartite in 7 categorii, iar mai departe vor merge cite 11 din fiecare categorie, pentru a ramine doar 77. Cele 7 categorii sunt:

  1. peisaje si formatiuni glaciale
  2. insule
  3. munti si vulcani
  4. pesteri, formatiuni pietroase si vai
  5. paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale
  6. lacuri, riuri si cascade
  7. peisaje marine

Momentan, Parcul National Retezat ocupa locul 7 din cele 57 de nominalizari din cadrul celei de-a cincea categorii, avind sanse mari de a ramine la final in primele 11.

Aici puteti vota pentru Parcul National Retezat, numai cu un cont de e-mail valabil, si accesind apoi link-ul pe care il veti primi pe e-mail. Ai o singura voce, dar detii 7 optiuni. Pentru fiecare vot, puteti vota 7 locatii din intreaga lume. Va rog sa votati acum aici pentru Parcul National Retezat.

8 comentarii:

Costele spunea...

votat :D

Costele spunea...

bravo, nene Boby!
esti activ si imi place ;)

RoxanaTudor spunea...

io "botez" desara, ca vreau sa vad mai multe. Da-s de acord (cu Retezatu'), si o sa fac ceva mai mult: publicitate ;)

Boby spunea...

Multumesc pt sustinere !
Si sper sa o ducem macar in top 77

Anonim spunea...

Ca unul foarte subiectiv ce sunt, sper din tot sufletul o clasare in primele 7 minuni ale lumii!!!Numai bine!

Boby spunea...

@romeo - multumesc si sa speram ca se intimpla... trebuie sa facem cit mai multa reclama...

Anonim spunea...

Bravo Boby, foarte bine ai făcut vorbind despre asta. Frumuseţile naturii, e cam printre singurele lucruri care îi rămân României să se fălească. Asta până nu distrug oamenii orice fărâmă de naturaleţe.. Felicitări!!

Boby spunea...

Multumesc. Asa e, Romania e o tara minunata, pacat ca e locuita...