17 ianuarie 2009

Ophiuchus da peste cap ordinea zodiilor


Credeai ca esti Varsator? S-ar putea sa te fi nascut in zodia Capricornului. Esti de parere ca Pestii sunt cei mai tari? Dar daca ai descoperi ca esti, de fapt, Varsator?
Un al 13-lea semn zodiacal, aparut din cauza unor mici devieri de la traiectoria Pamintului in miscarea sa de rotatie in jurul Soarelui, a fost descoperit de un astronom din Australia. Pamintul nu se invirte in jurul propriei axe ca un balon perfect sferic, ci mai degraba ca un titirez, pentru ca atractiile manifestate de Soare si Luna asupra Terrei nu sunt uniforme. "Pe scurt, Soarele a deviat putin de la traiectoria pe care o avea in urma cu 3.000 de ani, cand a luat nastere astrologia", a declarat John Shobbrook, director al observatorului Siding Spring al Universitatii Nationale din Australia.
Semnul zodiacal se numeste Ophiuchus sau Purtatorul de Serpi si cade in perioada 30 noiembrie - 18 decembrie, intre zodia Scorpionului si cea a Sagetatorului
Miscarea Pamintului a dus la modificarea celor 12 zodii pe care le cunoastem. Berbecii devin Pesti, iar persoanele nascute intre 29 noiembrie si 17 decembrie sunt in zodia Ophiuchus. Ophiuchus este a 13-a zodie. Un fel de Sora 13 a zodiacului. In mitologie, Ophiuchus era reprezentat de un batrin cu mantie sprijinind un sarpe. Se spune ca Ophiuchus il reprezinta pe Esculap, un vindecator din antichitate, iar sarpele indica faptul ca veninul poate vindeca sau ucide. Se spune ca oamenii nascuti in aceasta zodie au capacitati de vindecare, pot interpreta visele, cauta pacea, au talent poetic si atrag norocul.
Semnele zodiacului sunt calculate in functie de pozitia Soarelui fata de constelatii, asa cum apareau ele acum 2.200 de ani. Acestea nu mai sunt insa valabile, din cauza miscarii de precesiune a Pamantului. In ultimele doua milenii si jumatate, aceasta miscare a fost cauza unei mutari a punctului de intersectie dintre orbita Soarelui si Ecuator catre vest, cu 36 de grade.
Asta inseamna ca zodiile s-au "mutat" spre vest cu aproximativ o luna, in functie de constelatii. Brusc, lumea s-a rasturnat. Tot ce stiam despre noi insine nu mai este valabil. Noua numaratoare a stelelor a infipt
zodia Ophiuchus intre Scorpion si Sagetator.­ Faceai mincare buna? Teapa! acum esti probabil o buna conducatoare auto. Aveai lipici la bani si succes in afaceri? Acum vei fi sarac, dar sigur vei avea noroc in dragoste.
Lumea se agita, face socoteli, contesta tabelul. Descopera ca de fapt s-a nascut la 12 noaptea deci probabil intra cu un picior macar in fosta zodie. Lumea isi suna mamele sa le intrebe daca nu cumva au declarat, din indolenta, nasterea cu o zi mai tirziu. Spre exemplu, persoanele nascute intre 21 martie si 19 aprilie se considera zodia Berbec. In fapt, intre 11 martie si 18 aprilie, Soarele sta in constelatia Pestilor, si nu in Berbec.
Iata in ce zodie sunteti nascuti, potrivit datelor in care Soarele se afla intr-o anumita constelatie, a asezarii actuale a acestora si corectate in functie de miscarea de precesiune. Trebuie mentionat si faptul ca acestea variaza de la an la an.
Capricorn: 20 ianuarie - 16 februarie
Varsator: 16 februarie - 11 martie
Pesti: 11 martie - 18 aprilie
Berbec: 18 aprilie - 13 mai
Taur: 13 mai - 21 iunie
Gemeni: 21 iunie - 20 iulie
Rac: 20 iulie - 10 august
Leu: 10 august - 16 septembrie
Fecioara: 16 septembrie - 30 octombrie
Balanta: 30 octombrie - 23 noiembrie
Scorpion: 23 noiembrie - 29 noiembrie
Ophiuchus: 29 noiembrie - 17 decembrie

Bineinteles, dupa aflarea acestei vesti socante, majoritatea dintre noi au avut urmatoarele reactii:
- "Si cum sunt aia nascuti in Ophiuchus?"
- "Tu ce erai inainte? Rac? Si ce esti acum?"
- "Pai si eu cu ce zodie ma potrivesc?"
- "Da' eu nu vreau sa fiu Fecioara!!"
Eu stau linistit, sunt unul dintre putinii pe care nu il afecteaza noua ordine zodiacala, eu ramin acelasi sagetator de pina acum, imi iau arcul cu mine, caut o noua tinta, pregatesc sageata si... sa vedem ce-o iesi. Iar voua, dragi Ophiuchusi, va urez mult succes. Daca tot atrageti norocul...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu mai nou cica as fi "ophiuchus". Sunt nascuta in perioada respectiva, dar.. nu sunt prea convinsa ca se pot schimba pur si simplu caracteristicile unei zodii asa, de pe o zi pe alta..

Boby spunea...

Dupa cum spuneam, mult succes in noua calitate :)

Anonim spunea...

Hahaha! Super amuzanta faza!
Ideea e ca aceste schimbari s-au produs in timp probabil, si ar trebui sa faca cineva o statistica a pozitiei efective astronomice (si implicit astrologice) a stelelor in ziua+luna+anul nasteri tale. Si in functie de asta sa vezi ce, cum si de ce .
Un lucru mi se pare insa si mai confuzant. Anume ca spui ca asezarea zodiacala variaza de la an la an. Adica in 2008 poate ele au stat asa cum le-ai insirat tu acolo. Dar In 2009 poate Capricornu incepe pe 5 Ianuarie. In 1980 poate a inceput pe 31 Decembrie. And so on.
Stiu ca Pamantul se misca "sugubat" are acea miscare wobbly de rotatie si nu una fixa. Nordul geografic descrie un cerc (sau spirala uneori) de-a lungul anului. Si atunci poate ar trebui sa faci o medie si sa descoperi nordul nordului in mijlocul acestui cerc/spirala. Asta spui ca e ceea ce a modificat asezarea zodiacala? Atunci ce sa mai spun de faptul ca si astrologia presupune anume influente si atractii atingeri si magnetisme planetare, stelare, etc. Iar cum magnetismul Pamantului variaza semnificativ in cursul anului/anilor multe (pre)dispozitii zodiacale se pot da peste cap. Uite, de exemplu polul magnetic al Pamantului (sudic sa zicem, adica cel din emisfera nordica - nu mai explic acum de ce asta se numeste sudic) are o variatie anuala foarte mare, se deplaseaza efectiv cu kilometri uneori. Si nu intr-o miscare regulata incat sa te trezesti ca revine de unde a plecat peste un an sau asa ceva. Nu!, se duce pur si simplu dintr-un loc in altul, e in deriva. Ei, e f posibil ca si magnetismul celorlalti astri sa varieze asa, si atunci tot acest mambo-jambo astrologic incepe sa fie si mai incert si neclar.

O alta varianta ar fi ca toata povestea descrisa de Boby e o mare teapa. E posibil si asta. Un misto genial la adresa disperatilor zodiacali (inclusiv a mea care m-am trezit rebranduit). Norocu meu ca acum sunt intr-una geniala - Leul, upgradat de la una cam laim - Fecioara. Si stau sa ma gandec in ce masura mi-am luat-o pe ascendent. Ascendentul nu e cu zile de nastere e cu ore. Dar pe o logica similara as pica cam acolo intre Scorpie si Ofiuc. Si stau si ma intreb acum ce pana mea Oi fi... O(i)fi-cuc sau O(i)fi-nuc! Gud luc!

Valentin

Boby spunea...

wow nenea Vali, dar ai bagat ceva :)
acu ce sa zic, parerea mea sincera e ca e doar un alt subiect scos de la naftalina ca sa mai dea ceva de scris presei (si bloggerilor)...
pare-se ca a mai aparut si acum vreo 2 ani, dar nu cu amploarea asta...