27 ianuarie 2009

Familia Popescu fata in fata cu criza

Sa facem cunostinta cu familia Popescu. Doamna Popescu are 30 de ani, este functionar public, nu bea cafele, si are un salariu de 1.200 RON. Domnul Popescu are 35 de ani, lucreaza la o companie multinationala din FMCG, ca analist marketing, si are un salariu de 3.000 RON pe luna. Sunt inca tineri, desi copilul lor, Mihaita, este deja in clasa a doua. Niciunul dintre ei nu mai fumeaza, de cind s-a nascut cel mic, si asta e bine, pentru ca la cum s-au scumpit tigarile...
Familia Popescu sta linga mall, in Vitan, intr-un apartament de 2 camere luat prin toamna lui 2007, prin credit ipotecar. Li s-a parut un pret bun 120.000 EUR, le-a spus cineva ca o sa mai creasca, pentru ca cererea depaseste cu mult oferta, asa ca nu s-au gindit prea mult si au facut un credit pe 30 de ani. Nu aveau bani, asa ca au luat in credit de nevoi personale de la o alta banca, pe care l-au depus ca avans. Asta-vara si-au cumparat in rate si o Skoda Octavia, ca rideau colegii de el cind vedeau ca merge cu tramvaiul. Sperau ca domnului Popescu sa i se mareasca salariul cu inca 1.500 RON, adica exact rata masinii. Pina acum doua luni, lucrurile erau ok. Plateau ratele la banci, care insemnau cam 800 de EUR, iar din restul de bani se descurcau. De acum 2 luni insa, lucrurile s-au schimbat. Dramatic. Banca le-a crescut rata la creditul ipotecar cu 130 EUR/luna, iar ratele la celelalte imprumuturi au crescut cu 100 de EUR. Acum familia Popescu plateste 1.030 EUR pe luna, iar ieri au avut scadenta. Au mai imprumutat 300 de RON de la vecinul de la 2. Din cei 4.500 de RON au putut cumpara 1.030 de EUR si le-au mai ramas 20 de RON. Cursul cu care banca vinde EUR este de 4.35, desi ei au luat creditul cind cursul era 3.3.
Domnul Popescu stie ca bancile trebuie platite, ca altfel te scot in strada. Partea proasta e ca au platit ratele, mai au bani doar sa ia ceva de mincare si au si datorii. Nu stiu din ce vor trai. Se gindesc sa isi vinda casa luata acum 2 ani, dar le e teama ca nu o sa aiba cumparatori. Si oricum au auzit ca la scara C s-a vindut un apartament de 2 camere ca al lor cu 80.000. E drept, nu avea termopane, poate omul s-a grabit si de-aia a mai lasat la pret. Domnul Popescu a auzit ca oamenii nu se inghesuie sa cumpere cind aud ca ai credit bancar, cu ipoteca. Prefera ceva mai simplu, fara sarcini suplimentare.
Beleaua e ca doamna Popescu s-a imbolnavit. Nici nu se pune problema sa se duca la control, ca nu au cu ce. Si acolo totul costa, mai o spaga la doctor, mai o atentie la asistenta. Altfel, nici nu se uita la tine. Azi isi duc la amanet bijuteriile. Nu sunt multe, dar spera sa scoata vreo 500 de RON pe ele. Si apoi, prioritatea e Mihaita, care trebuie hranit. Saracul, habar nu are de ce i s-a taiat de pe lista excursia la munte cu scoala si nici de ce notele bune nu ii mai sunt rasplatite. A auzit un cuvint nou de la tati: "austeritate". Inca nu stie exact ce inseamna, dar dupa cum discutau parintii, nu parea a fi ceva de bine. Dar macar e mindru ca poate sa se dea mare in fata colegului sau de banca, Matei, ca stie un cuvint nou.
Aseara, dupa ce si-au platit ratele la zi, au facut un mic consiliu de familie. Ce sa faca? Sa vinda masina? Sa ceara salarii mai mari? Sa renunte totusi la casa? Sa le ceara parintilor sa-i ajute? Au decis ca domnul Popescu sa isi mai caute un al doilea job, part time. Doamna nu prea a fost de acord, ca asta insemna sa nu mai fie alaturi de familie. Domnul Popescu a urlat disperat, pentru prima oara in cei 9 ani de la casatorie, la sotia sa: "Si atunci, cine o sa plateasca intretinerea? Tu, cu salariul tau de 2 bani?" Intretinerea e vineri, iar azi e abia marti. Pina vineri se descurca ei, poate il mai imprumuta colegul lui, domnul Georgescu. Sau se duc la amanet. Gasesc ei o solutie. Si au adormit cu televizorul aprins. Mare pacat. La citeva minute dupa ce au adormit, la PROTV a aparut premierul Boc, care dadea asigurari ca sistemul financiar e solid si fara probleme si criza economica nu va pune in pericol cele mai vulnerabile categorii sociale, deoarece guvernul nou format e unul intelept si matur, capabil sa lupte si sa contracareze inca din fasa efectele acestei crize. Daca l-ar fi auzit, sotii Popescu sigur ar fi adormit mai linistiti, fara sa isi mai faca atitea probleme.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Aspru
La oase domnu Boby
Imi aduce aminte de vremurile cand eram de varsta lui Mihaita. Si dormeam toti in aceeasi camera iarna cu -10 - -15 grade afara, tuspatru, eu cu frati-miu , si parintii. In acelasi pat. Cu resoul aprins si gaina la fiert, o aduseseram de la tara, era averea saptamanii aleia.

Crunt, si nu intelegeam de ce altii merg in tabara asa de des si noi nu ne prea permitem.
Dureros era atunci ca nu noi deciseseram sa ajungem in conditiile alea. Asa eram toti.

Cum se compara asta cu ce e acum? Acum avem televizor color cu program nonstop, si analisti si programe de guvernare solide. Votam si cei pe care ii votam au grija sa traim linistiti si impacati, informati, educati, cuminti.

Romania e pe val, si cresterile salariale sunt de la sine inteles. Poti creste intr-un an cat altii in 3 (sa nu exageram). Si putem domne, da ! putem , nu ne mai strange nimeni cu usa, nu ne mai pune nimeni pumnu in gura sau sula in coaste, daca vreau masina, casa masa, imi pot permite! Ce mogosoaia!

Nuh?

Ce nu-mi aduc aminte insa.. e ce faceam cand ne trezeam dimineata... A, ba da, inghetam in zapada din statia lui 313 de la Abator asteptand autobuzu catre scoala. si nu mai venea.
Acum poate o sa vina... si poate nu o sa mai inghetam. E buna si incalzirea asta globala la ceva..!


Macar de ne-am trezi!

Anonim spunea...

Trist, adevărat şi.. e numai începutul..

Boby spunea...

Da, pentru ca asta era fala romanului, sa aiba el casa lui si masina lui, pentru ca toti aveau, chiar daca el nu isi permitea.
Acum a venit si nota de plata...

o femeie spunea...

ai publicat asta in 2009.
Astazi, in 2015, situatia s-a clarificat: criza e criza.
Intre timp eu am achitat creditul ipotecar, luat din 2006, dar trezita de decizia bancilor din 2009 cand au marit abuziv ratele fixe.

Cu ce a gresit familia Popescu?
1. credit fara avans. Nu au fost in stare sa stranga de avans - nu vor fi in stare sa plateasca banca
2. achizitie fara evaluarea pietii. Acu crezut in ce au zis altii, dar nu au studiat piata, nici pietele internationale
3. credit mai mare decat puterea lor financiara. 1/3 din venit e o rata maxima.
4. cand sunt cu datorii, au facut alte datorii: masina.
5. cand le-a crescut rata la casa nu au facut un plan de cheltuieli a casei sa stabileasca prioritatile. Eu as fi pus casa mai sus decat tv, masina.

Am cunostinte in situatia ta. Au cautat solutii temporare: inghetat rate, renegociat cu banca, cerut de la parinti, extra job etc.