Mare grija daca aveti chef de iesit in oras la noapte, sa sarbatoriti succesul Earth Hour sau rezultatul meciului cu Serbia. In noaptea asta (28/29 martie), vom da ceasurile cu o ora inainte, iar ora 3 va deveni ora 4. Diferenta fata de GMT (timpul universal) va fi de 3 ore. Vom dormi cu o ora mai putin si ne vom bucura de mai mult soare.
Prima data In România s-a recurs la aceasta conventie in 1932, apoi a existat o perioada, din 1941, cind nu s-a mai schimbat ora. Ora de vara a fost reintrodusa din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial. Incepind din 1997, ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica din martie si in ultima duminica din octombrie.
Ideea orei de vara ii apartine lui Benjamin Franklin, undeva prin secolul 18. Acesta se ocupa de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si de eficienta acestora. Intr-o dimineata de vara, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca "de vina" sunt lampile cu ulei, care luminau pe strazile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont. In anul 1784, Franklin a scris un eseu numit "An Economical Project" in care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public. Ceva mai tirziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat.
Totusi, prima tara care „adopta” ora de vara a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. In acest moment, nu mai putin de 70 de tari au introdus ora de vara. Tarile din zona ecuatoriala, Japonia si China se numara printre statele care nu au adoptat acest sistem.
Ora de vara furnizeaza mai multa lumina dupa-amiaza pentru miscara in aer liber, ceea ce ar trebui sa conduca la o stare generala si de sanatate mai buna. Parca si psihicul e mai bun atunci cind, dupa ce iesi de la serviciu, mai ai citeva ore bune pina se intuneca. Din pacate, reversul medaliei este trezitul cu o ora mai devreme, care provoaca multe chinuri. Citeam undeva ca organismul are nevoie de cel putin 2 saptamini pentru a se adapta la schimbarea orei, si mi se parea cam mult, dar intr-adevar, ma intreb in cit timp voi reusi sa ma obisnuiesc sa ma trezesc conform orei de vara, fara sa ramin setat sa ma culc dupa ora de iarna.
Pina atunci, sa ne bucuram de cea mai scurta noapte din acest an! Si nu uitati sa dati ceasul inainte la 3 noapte, dar neaparat la 3 :)
6 comentarii:
Pe mine mă cam afecteaza. Tre' să mă trezesc la 6:25. Începe FORMULA 1 :D
duminica, la melbourne cursa e la ora 17.00 ora locala, ceea ce inseamna ca la noi e la ora 9.00, ora de vara (8.00 ora de iarna).
deci de ce te trezesti la ora 6.25?
vezi nene boby ca am stat pana acum ca sa schimb ora :D
@Costele, nu sunt în România. Sunt în Spania. Cursa propriu-zisă începe la ora 8:00, ora Spaniei. Da' la 6:25 începea defilarea, ce vroiai, s-o pierd? :)))
@thornofrose - si daca tot ai vazut si defilarea, cred ca e un moment bun acum pt siesta de duminica dupa-amiaza
@costele - apreciez, apreciez... sper ca ai schimbat-ocum trebuie, nu pe vodka :)
m-ar interesa daca in Israel se schimba ora:)...multumesc
Trimiteți un comentariu