17 martie 2009

Saint Patrick's Day

Patrick s-a nascut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de pirati si vindut rob in Irlanda, unde a fost trimis sa pasca oile. Recistigindu-si libertatea dupa 6 ani, s-a intors in Britania. A intrat în rindul clericilor, iar in 432 s-a intors in Irlanda, devenind marele apostol al acestei tari. Sfintit episcop al Irlandei, a evanghelizat poporul de aici, i-a convertit pe multi la credinta si a organizat Biserica locala, in ciuda unor mari dificultati. A murit linga orasul Down în anul 461. Este sfintul patron al Irlandei si Islandei, sarbatorit de Biserica Catolica la 17 martie.
Ziua Sfintului Patrick (Lá ’le Pádraig or Lá Fhéile Pádraig in irlandeza), sau mai simplu St. Paddy's Day, este o sarbatoare anuala care il celebreaza pe patronul spiritual al Irlandei, cel care i-a crestinat pe irlandezi, in fiecare 17 martie. Aceasta zi a devenit sarbatoarea nationala a Irlandei. De asemenea, este sarbatorita in Canada, Marea Britanie, Australia, SUA si Noua Zeelanda, fara a fi o sarbatoare oficiala.
St Patrick's Day este sarbatorita in toata lumea de catre cei de origine irlandeza si din ce in ce mai mult (in SUA, Australia si Noua Zeelanda) si de ne-irlandezi. Sarbatoarea are in general ca tema tot ceea ce este specific irlandez, si, prin asociere, culoarea verde. Toti participantii sarbatoresc imbracindu-se in verde, mincind mincare specific irlandeza sau fructe verzi, consumind bauturi irlandeze si participind la parade.
Prima parada de St Patrick's Day a avut loc la Boston in 1761, iar in martie 1762 a avut loc prima parada din New York, unde soldatii irlandezi din armata engleza au marsaluit prin oras, cintind muzica lor specifica. Orasul Canadian Montreal are cea mai lunga sarbatorire continua a St Patrick's Day prin parade, din 1824. Stema orasului are intr-un colt emblema irlandeza, trifoiul ("Shamrock"). Toate orasele irlandeze au propriile lor parade si festivale, in Dublin, Cork, Belfast, Derry, Galway, Kilkenny, Limerick sau Waterford. Parada din Dublin face parte dintr-un festival care dureaza 5 zile si la care participa in jur de 500.000 de oameni.
In multe parti ale Americii de Nord, Angliei sau Australiei, expatriatii irlandezi, alaturi de un numar in continua crestere de persoane fara nici o legatura irlandeza dar care se pot proclama "irlandezi pentru o zi" sarbatoresc St Patrick's Day, consumind bauturi alcoolice irlandeze - bere (Murphy's sau Guinness), whiskey irlandez, irish coffee sau Baileys irish cream si purtind haine verzi. Serbarile din toata lumea abunda in bere si in alcool.
La inceput culoarea asociata cu St Patrick era albastrul. Verdele, culoarea asociata Irlandei si irlandezilor, si-a dobindit recunoasterea si a devenit asociata cu St Patrick's Day datorita expresiei "a purta verde", care se referea la a purta un trifoi pe imbracaminte. Legenda spune ca Sfintul Patrick a folosit un trifoi pentru a explica Sfinta Treime irlandezilor pre-crestini. Trifoiul a devenit astfel un semn de nationalism irlandez si de loialitate fata de cauza bisericii catolice. Astfel, purtarea la vedere a trifoiului sau a diferitelor desene inspirate de trifoi a devenit un motiv al acestei sarbatori.
In trecut, St Patrick's Day era doar o sarbatoare religioasa. A devenit o sarbatoare oficiala in Irlanda in 1903, iar abia in anii 1990 guvernul irlandez a inceput o campanie pentru a populariza Irlanda si cultura ei.
In afara vechiului continent, SUA este locul in care celebrarea sfintului Patrick atinge intensitate maxima, atragind atit populatia de origine irlandeza cit si toate celelalte grupuri etnice. Americanii sarbatoresc purtind haine si accesorii de culoare verde, indiferent de originea etnica. In mod traditional, toti cei care sunt prinsi fara nimic verde la ei sunt ciupiti.
Unele orase vopsesc marcajele de trafic de pe traseul paradelor in verde. Oficialitatile din Chicago vopsesc in verde in fiecare an apele riului cu acelasi nume, inca din 1961. Si Indianapolis vopseste in verde principalul sau canal, in timp ce Savannah vopseste in verde fintinile din centrul orasului. In orasul Syracusa din statul New York, sarbatorirea Sfintului Patrick incepe odata cu livrarea de bere verde catre Irish Pub-ul Coleman in prima duminica din martie.
In prezent, parada din New York a devenit cea mai mare parada de St Patrick din lume, adunind in ultimii ani cam 150.000 de participanti (inclusiv formatii, pompieri, grupuri militare si de politie, cluburi sociale si culturale, societati ale imigrantilor) si 2 milioane de spectatori aliniati pe strazi. Parada marsaluieste pe 5th Avenue in Manhattan si este intotdeauna condusa de Regimentul 69 Infanterie al armatei SUA.

In ultimii ani, in dorinta ca sarbatoarea ocrotitorului Irlandei sa devina un eveniment in aer liber traditional si in România, apa fintinii arteziene de la Piata Universitatii este colorata in verde in fiecare 17 martie. Exista o scena (impodobita cu baloane in tricolorul Irlandez: verde, alb si portocaliu), spiridusi si spiriduse, multa bere Guiness sau Kilkeny si cite un trifoi pictat pe obraz. Irish Puburile din Bucuresti si nu numai organizeaza si ele diferite evenimente. Si imi aduc aminte acum vreo 8-9 ani pe vremea cind pierdeam noptile in defunctul Jukebox (rampa de lansare a trupei cu acelasi nume), intr-o seara de St Patrick's Day, o substanta miraculoasa a facut ca toata berea de la butoi sa devina verde, si am baut multe beri verzi in seara aceea, iar bonusul a fost o placinta irlandeza cu carne, de asemenea verde.
Simbolistica St Patrick’s Day este legata de ziua in care se presupune ca acesta a murit, 17 Martie devenind astfel un prilej de reinnoire spirituala. Pe masura ce irlandezii migrau in alte tari, au adus cu ei inclusiv aceasta traditie, astfel incit in prezent St Patrick este celebrat in toata lumea. Principalele "ingrediente" ale St Patrick’s Day sunt culoarea verde, trifoiul, paradele, muzica si petrecerile cu multa bere Guinness, cel mai de succes produs exportat de irlandezi. Iar in fundal trebuie neaparat sa se auda, pe linga muzica traditionala irlandeza, si muzica unor trupe venite tot din Irlanda, ca U2, Cranberries, Thin Lizzy, The Pogues, The Corrs, Van Morrison sau Boyzone.
Happy St Patrick's Day ! Si da, mi-e dor de Jukebox...

0 comentarii: