15 martie 2009

O dupa-amiaza de iarna la Peles

Frumusetea monumentelor arhitecturale, alaturi de frumusetea peisajelor naturale, sunt adevaratele bijuterii de pe cartea de vizita turistica a fiecarei tari. Iar in plus, monumentele ramase din trecut, fie ele castele sau palate, sau doar simple cladiri cu destinatie de locuinta din centrul vechi al vreunui oras, ne amintesc de radacinile noastre, de istoria pe care o avem, si de obligatiile fata de aceasta.

De aceea, daca tot am ajuns acum citeva saptamini pe la munte, am trecut si pe Valea Prahovei, oricit de mult nu mi-ar mai place aglomeratia, fitele si snobismul zonei, dar vroiam sa revad castelul Peles. Si daca tot am trecut pe acolo si am ramas dator cu povesti, m-am gindit sa postez si pe blog istoria acestui loc si citeva fotografii. Nu am umblat in colectia personala, ci am decis sa arat aici doar fotografii din iarna asta, chiar daca era si ora destul de neprietenoasa (maxim o ora inainte de a se intuneca) si nu am avut nici un cadru natural perfect – era innorat, iar albul imaculat al zapezii nu beneficia de un contrast placut cu albastrul cerului, ci se intilnea spre infinit cu cerul gri de dupa-amiaza de iarna.

Castelul Peles din Sinaia, poate cel mai impresionant castel din România, este un important reper turistic al Vaii Prahovei. Situat pe valea piriului Peles, in locul numit Pietrele Arse, castelul a fost construit intre 1875 si 1883, din lemn, piatra, caramida si marmura.
Se spune ca prin august 1866, regele Carol I a sosit in zona, si a innoptat la minastirea din Podul Neagului (numele din acea vreme a Sinaiei). Peisajul salbatic si pitoresc l-a atras atit de mult incit a hotarit ca trebuie sa puna aici piatra de temelie a unui castel. In 1872 a cumparat terenul (1000 de pogoane pe valea piriului Peles), dupa care l-a angajat pe arhitectul german Wilhelm Doderer sa realizeze planurile constructiei. Din punct de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenasterii germane - profiluri ascutite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compozitiei fatadelor, asimetria corpurilor, abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative.
Practic lucrarile au inceput in 1873, dar piatra de temelie a castelului a fost pusa in ziua de 22 august 1875. Dupa 1876 lucrarile Pelesului sunt in grija arhitectului Johannes Schultz, asistentul lui Doderer, mai usor de convins in modificarea planurilor initiale.
Nu stiu cite resedinte regale din sec. XIX au determinat nasterea unor orase. Cert este insa ca istoria edificarii castelului Peles se leaga strins de dezvoltarea micii asezari de la poalele Bucegilor, localitate care, din 1874, la dorinţa lui Carol I, capata numele de Sinaia, iar din 1880 este declarata asezare urbana. Denumirea localitatii se trage de la muntele Sinai situat in Egipt si a fost dat in urma unui pelerinaj ce a avut loc in sec XVII. Sinaia este una dintre cele mai vechi statiuni montane din Romania fiind denumita si "Perla Carpatilor".
Alte citeva cladiri au fost construite simultan si anexate castelului: Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul (casa de vinatoare), Grajdurile Regale si Centrala Electrica. Ceva mai tirziu a fost constrita vila “Sipot”, care va servi drept loc de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicatiile caruia se va desfasura si constructia Castelului Pelisor (1889-1903) – resedinta viitorului Rege Ferdinand I si a Reginei Maria. Pina la inaugurarea oficiala a Castelului Peles (7 octombrie 1883), Regele Carol I si Regina Elisabeta au locuit la Foisor.
Dupa inaugurarea din 1883, au urmat planuri de dezvoltare – resedinta fiind suprainaltata cu un al doilea etaj intre 1896-1914.

In forma sa finala, Castelul Peles are o suprafata de 3.200 m2, 168 de camere si peste 30 de bai, stilul predominant fiind cel renascentist german, care se imbina armonios cu alte stiluri precum cel renascentist italian, gotic, baroc german, austriac, turcesc si francez rococo. Turnul central are 66 m inaltime.
Actualmente castelul adaposteste un valoros muzeu cu ample colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii etc.

Colectia de arme a Castelului Peles cuprinde peste 4.000 de piese europene si orientale, atit arme de parada cit si de vinatoare, datind incepind din sec. XV pina in sec. XIX.
Mobilierul de arta care decoreaza majoritatea incaperilor castelului cuprinde piese originale datind din sec. XV, realizate in cunoscute ateliere europene din Mainz, Munchen, Viena sau Hamburg.
Vitraliile au fost achizitonate intre 1883-1914, o parte fiind originale, elvetiene si germane, din sec. XV-XVIII, iar altele datind din sec. XIX, fiind lucrate la Munchen si Viena.
In domeniul artei plastice se disting picturi originale semnate de Gustav si Ernest Klimt, Franz Match, Dora Hinz si chiar regina Elisabeta, dar si o serie de copii dupa pictori celebri.
Holul de onorare, o sala de receptie realizata in anul 1911 de Karel Liman dintr-o fosta curte interioara, unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern, este bogat ornamentată in lemn, si are acoperis din vitralii. Salile de arme au fost amenajate intre anii 1903-1906, iar sala de consilii in 1914. Sala Florentina, Marele Salon este decorat in stilul neorenasterii italiene. Sala de teatru, in stilul Ludovic XIV, are 60 de locuri si loja regala. Apartamentul imperial a fost amenajat in 1906, in stilul Maria Theresa, pentru vizita imparatului Franz Josef al Austro-Ungariei, Alte incaperi remarcabile sunt Camera Franceza, Camera Turceasca si Sala de Consiliu. .Alaturi de mobilierul de calitate si decoratiile interioare care impodobesc incaperile Castelului Peles, se remarca prezenta decoratiilor din piatra, a statuilor turnate in bronz precum si a picturii murale din exterior. In curtea interioara, peretele este decorat cu pictura a frescco.
Castelul Peles este inconjurat de sapte terase concepute initial in stilul renasterii italiene tirzii si decorate cu statui (apartinind sculptorului italian Romanelli), fintini sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara de o frumusete impresionanta. Arhitectii au utilizat din abundenta decoratiunile din lemn atit la exterior cit si in interiorul castelului si acest lucru ofera un aspect cu totul special cladirii.

Atit la sfirsitul sec. XIX cit si acum, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul piriului Peles. De altfel, cladirea mai era dotata inca de atunci cu lift interior, aspirator si incalzire centrala.

Aici si-au petrecut ultimele clipe citiva monarhi ai Romaniei printre care si Regele Carol I, care a murit aici in 1914. Castelul a fost resedinta regala de vara pina in 1947Intre functiunile cu care regele Carol I si-a investit resedinţa particulara, au fost: functia de reprezentare, loc de decizii politice si lacas de cultura, rol conferit de regina Elisabeta. O data cu moartea regelui Carol I, castelul Peles a fost mostenit de regele Ferdinand. Acesta, impreuna cu regina Maria, vor locui insa la Pelisor, iar Carol al II-lea şi Mihai I la Foisor.

Drumul pe care il mai aveam de facut si faptul ca am ajuns la Peles aproape de ora inchiderii m-au facut sa nu il vizitez si in interior, usor dezamagit de faptul ca doar o mica parte din incaperi sunt accesibile turistilor, si amintindu-mi de un powerpoint care circula pe mail in care erau expuse cele mai frumoase incaperi, chiar si dintre cele nevizitabile.
Oricum, imi fac datoria si postez aici, ca si informatii utile, programul de vizitare. Lunea si martea Peles si Pelisor sunt inchise pentru vizitatori. Miercurea programul este 11-17, iar de joi pina duminica, 9-17.
Pretul biletului pentru vizitatea Castelul Peles este de 15 RON, pentru vizitarea completa a castelului se plateste 50 RON, pentru fotografierea in interior se plateste o taxa de 30 RON fara blitz si 50 RON cu blitz. Vizitatea castelului Pelisor costa 10 RON, fotografierea in interior fara blitz costa 30 RON si cu blitz 50 RON.

Mai departe, sa lasam fotografiile sa vorbeasca... Si sa ne mai amintim inca o data ce tara frumoasa avem. Mare pacat ca e locuita...

















3 comentarii:

Rose spunea...

Frumoase imagini.. Avem o ţară frumoasă în general, dar.. după cum ai spus, păcat că e locuită..

Anonim spunea...

din pacate am avut ocazia sa vad pelesul doar toamna , dar sunt superbe fotografiile! totusi daca le ai putea posta in format mai mare ar fii si mai bine!

Boby spunea...

click pe fiecare dintre ele... si sunt la rezolutie ok...