3 martie 2009

In Romania se moare pe pirtie

Tocmai l-ati vazut pe Mircea Mocanu (aka Bobo), un tinar de 23 ani din Constanta, pasionat de skateboard si snowboard. Din pacate nu o sa il mai puteti vedea niciodata, pentru ca a murit.

Am gasit prima poveste despre asta pe blogul lui Cabral:

Acum o saptamina, Mircea Mocanu a murit, fiind victima indiferentei si nesimtirii celor care administreaza pirtiile din Sinaia; simbata a vrut sa coboare pe snowboard de la cota 2000 la cota 1400 pe Drumul de Vara; ajungind intr-o zona in care, pentru a se mentine pe drumul bun, trebuia sa o ia la stinga, neexistind niciun fel de marcaj care sa indice acest lucru, a tinut drumul inainte, ajungind intr-o vilcea al carei inceput arata precum continuarea unei pirtii. In momentul in care nu a mai recunoscut imprejurimile, si-a dat seama de eroarea comisa, s-a oprit, si-a dat placa de snowboard jos si a incercat sa urce dealul si sa ajunga la locul in care a ales calea gresita. In urcare, folosind drept sprijin placa de snowboard, a provocat o avalansa de al carei risc de producere turistii nu erau informati.

INTREBARE: S-ar fi intimplat oare toate acestea daca cei (i)responsabili de administrarea pirtiei, pirtie care apare pe toate hartile concepute de catre Primaria si Salvamontul din Sinaia ca fiind omologata si avind dificultate medie, si-ar fi facut treaba si ar fi instalat niste amarite de panouri care sa indrume turistii pe drumul corect?

In plus, nu a existat niciun fel de atentionare in legatura cu riscul ridicat de producere a unor avalanse in zona (cu toate ca autoritatile au recunoscut dupa producerea tragediei ca acest pericol exista deja de ceva timp). Acestea sunt intrebari care nu s-au pus la televizor; in schimb, vina s-a aruncat asupra mortului: s-a spus ca el s-ar fi aflat intr-o zona interzisa turistilor(total FALS), ca s-a aventurat constient intr-o zona nepermisa, transformindu-l intr-un cautator de senzatii tari in afara zonelor destinate practicarii acestui sport; realitatea este total opusa, lucru dovedit de felul in care a fost gasit (placa nu mai era in picioare, el o folosea in urcare pentru a ajunge pe drumul corect). Daca incercarea de a schimba ceva din administrarea aproape inexistenta a pirtiei esueaza, oamenii sa fie avertizati de pericolul la care se expun in momentul in care indraznesc sa practice un astfel de sport in Romania, un sport din care NU se moare pe o pirtie dintr-o tara normala. Simbata i s-a intimplat lui Mircea, oricind i se poate intimpla oricaruia dintre noi. Ideea este ca in media se discuta atat de mult de bataia cocalarilor la mall cind s-ar putea discuta despre lucruri mai importante. Avem nevoie de ajutor pt a face cunoscuta adevarata poveste.

Un al doilea loc in care am gasit povestea a fost pe site-ul derdelusului digital:

Acum 4 ani un baiat de 26 ani a murit in Predeal infipt in resturile acoperite de zapada ale vechiului telescaun. Citi stiu de intimplarea asta? A aparut Catalin Radu Tanase indignat pe post? Nu, caci cartelul mogulilor din media functioneaza. (pentru cine nu stie proprietarul instalatiei si administratorul domeniului este domnul Sarbu). A fost atunci un protest organizat de boarderii de la 961. Atit, nici el mediatizat.

Iar acum in Sinaia a murit un om. Da, stirea s-a dat si din pacate nu a facut inca vilva mare. Si nici nu va face probabil. Cu cca 4 ani in urma a mai fost un mort pe o pirtie deservita de instalatiile d-lui Sarbu si cazul s-a fisiit repejor. La fel se va intimpla si de data asta, caci nu-i asa, interesele sint prea mari iar siguranta turistului valoreaza exact cit un scuipat inghetat.

Simbata dupa amiaza Mocanu Mircea aka Bobo, s-a pierdut din Drumul de Vara (sa fim sinceri, citi dintre noi n-am patit-o macar o data?). A vrut sa se intoarca, a incercat sa urce inapoi in drum si s-a rup o placa de vint. A fost gasit a 2-a zi, ingropat complet.
Stau si cuget si eu, este Drumul de Vara pirtie omologata? Daca da, unde-i balizarea, unde-i marcare zonelor periculoase? Daca nu, de ce este tratata drept pirtie? Cine raspunde de incalcarea flagranta, vizibila si repetata a legilor care guverneaza functionarea si amenajarea pirtiilor?
Si mai stau iar sa cuget. Dupa 3 zile de ninsori si vint puternic ANM a atentionat prin Buletinul de Avalanse asupra riscului ridicat in masivele Bucegi si Fagaras, emitind o atentionare de grad 4 (se traduce prin “risc mare”; scara este de la 1 la 5; mai multe detalii
aici). Cum naiba de in Sinaia nu se stia despre treaba asta? Cum naiba ca Adi David de la Salvamont Sibiu a reusit sa faca ceva placute de avertizare pe care sa le monteze la cabina si pe care sa puna riscul estimat? Cum naiba ca la diverse intilniri si consfatuiri noi astia din zona “consumer” am tot strigat in van sa se preia modelul Sibiului si in Busteni/Sinaia. E atit de greu sa vopsesti niste tablite si sa schimbi niste placute cu riscul estimat?
Ce dracu (nu ma pot abtine sa nu folosec cuvinte chiar mai dure) este Carpul si Drumul de Vara? Cine este administrator? Primaria Sinaia ori Teleferic SA? Oameni buni, pustiul din Constanta n-a murit nici pe Valea Costilei nici pe la dracu pe coclauri!! A murit in Sinaia pe Drumul de Vara, pirtie de dificultate medie in administrarea cuiva!! (nush de ce, as paria pe Primaria Sinaia)
Ce ar trebui sa se intimple sa se ia masuri? Am spus-o p-aici pe derdelus.ro de zeci de ori. Am scris de ni s-au tocit deshtele despre pirtii, incalcarea legilor si siguranta. Apar sefi de la Salvamont la TV si ne vorbesc in doi peri despre inconstienta si “snaubordishti”. Despre indolenta lor cine ne vorbeste insa?
Cadavrul tinarului a fost descoperit într-o zonă în care accesul turiştilor este interzis. Salvamontistul Dan Trif a declarat ca, in zona, s-au produs trei avalanse: una de proportii mari si doua mai mici. Trif mai spune ca doar una dintre cele doua avalanse mici, ar fi putut fi fatala pentru baiat.
Cum este interzis domnule Trif accesul acolo? Baiatul se deplasa pe pirtia pe care dvs o patrulati iar Primaria (ea oare?) o administreaza. Era marcata zona periculoasa? Era balizata conform legii pirtia Drumul de Vara din care copilul s-a ratacit? Ati adus in atentia autotitatilor faptul ca exista zone periculoase care nu sint marcate corespunzator? Cine raspunde pentru moartea unui om pe un domeniul schiabil? Sunteti raspunzator pentru accident?
Nu stiu, as asterne aici toata furia adunata in ani de zile in care am tot fost ignorati. Noi astia de platim 30 euro pentru o zi de schi de toata jena. Cred ca s-a ajuns la o limita a suportabilitatii, trebuie facut ceva. Dupa schiuri rupte-n pietre si oase zdrelite-n santuri acum murim pe pirtii. Mai stam oare cu miinile-n sin?

Am scris si eu despre aceasta tragedie pentru a nu ne mai lovi de nepasarea autoritatilor si a celor implicati, pentru a nu mai sta cu miinile in sin si pentru a populariza intimplarea, astfel ca tot mai multa lume sa afle ce s-a intimplat. Poate cineva va face totusi ceva. Iar daca nu, macar sa fim cu totii avertizati despre calitatea pirtiilor din Romania si sa nu mai acuze nimeni de lipsa de patriotism pe cei care isi fac vacanta in Austria la schi, si nu pe scirboasele si periculoasele meleaguri mioritice.

0 comentarii: