28 martie 2009

Stinge lumina!

Pe 28 martie suntem invitati sa stingem lumina timp de o ora, sub egida "Ora pamintului". Ceea ce a inceput in martie 2007 cu pozitia simbolica a orasului Sydney, s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, un semnal impotriva incalzirii globale. Acum 2 ani, peste 2 milioane de locuitori din Sydney au stins lumina timp de o ora in casele lor. La fel au facut si autoritatile locale, care au sustinut evenimentul si au oprit iluminarea unora dintre cele mai importante zone din oras.

Earth Hour este acum cel mai important eveniment international care atrage atentia asupra incalzirii globale, implicind 1000 de orase ale planetei si aproape 1 miliard de persoane din intreaga lume, care, intre orele locale 20.30 si 21.30, simbata 28 martie, sunt asteptati sa participe la un eveniment prin care firele invizibile ale sperantei, constiintei si dragostei de natura se unesc intr-un gest simplu; stingerea luminii timp de o ora. Intitiatorul acestei miscari este World Wildlife Fund for Nature.

Scopul este de a atrage atentia asupra fenomenului schimbarilor climatice si de a demonstra cum un gest simplu, preluat si multiplicat de un miliard de persoane, poate avea un impact pozitiv pentru mediu, fiind dovada faptului ca un efort global impotriva incalzirii globale este posibil.

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in România, campania "Ora pamintului" fiind intens promovata atit in mass-media traditionala cit si in mediul virtual si blogosfera, existind chiar si un site dedicat. Anul acesta exista semnale clare ca institutii din domeniul protejarii mediului inconjurator dar si din administratia locala sustin actiunile prilejuite de acest eveniment. Orasele participante la campanie sunt Bucuresti, Timisoara, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov si Cluj. Luminile se vor stinge simultan la ora 20:30. In Bucuresti se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, la Ateneul Român, la Muzeul National de Arta, la Cercul Militar si la Opera Româna. In paralel se va organiza un eveniment de strada in Piata Constitutiei, unde mai multi voluntari vor aprinde luminari.

Acum, ce nu imi place mie la o asemenea initiativa este, in primul rind, ipocrizia posesorilor de Touareg si Q7 care vor stinge lumina, laptopul si aerul conditionat sau semineul electric pentru a se da eco. Mi se pare trist si ca ne vom simti bine facind un astfel de gest, dar cu un impact minim asupra poluarii produse de oameni, si uitind ca, de fapt, salvarea planetei de care ne batem joc tine de mult mai multe chestii decit apasatul pe butonul de OFF pentru o ora. Si ma si indoiesc de faptul ca, in conditiile in care membrii GreenPeace organizeaza manifestatii si proteste prin toata lumea pentru a atrage atentia, iar guvernele isi vad de treaba si cel mult pun organele de ordine sa se rafuiasca cu ei, stingere unor lumini timp de o ora poate speria sau ajuta pe cineva. Doar ca simbol.

Putem face mult mai multe lucruri, si nu pentru ca atunci le face toata lumea, ci pentru ca asa putem da dovada, prin noi insine, de responsabilitate sociala, de iubire pentru planeta asta pe care traim, de respect pentru viata noastra si pentru a celor din jur.

Citeva idei din aceasta categorie ar fi:

  • sa mergi cit mai des cu bicicleta, autobuzul sau metroul si cit mai putin cu masina;
  • sa plantezi un copac pentru ca peste 100 de ani, nepotii tai sa se plimbe intr-o padure la care si bunicul lor si-a aus contributia (si eu tocmai am plantat 2 copacei acum o saptamina);
  • sa schimbi becurile incandescente cu cele fluorescente;
  • sa nu mai printezi diverse documente, decit atunci cind asta iti e absolut necesar, iar atunci cind totusi umbli mult cu hirtie tiparita, sa o reciclezi;
  • sa duci bateriile consumate in locatiile speciale din hipermarketuri si magazine de electronice;
  • sa inlocuiesti pungile de plastic cu sacose din hirtie sau material textil;
  • sa nu arunci aiurea PET-urile si cutiile din table de bere/suc/apa;
  • sa stringi mereu ambalajele si resturile din urma ta atunci cind iesi la gratar, la iarba verde;
  • sa opresti apa atunci cind te speli pe dinti si sa o pornesti doar in secundele in care iti e necesara;
  • sa urci pe munte cu piciorul sau cu telecabina, nu cu SUV-ul sau cu ATV-ul;
  • daca nu te poti lasa de fumat, sa nu arunci peste tot mucurile de tigara;
  • sa stingi luminile si sa opresti aerul conditionat in camerele in care nu stai in timpul zilei;
  • sa scoti din priza incarcatoarele sau alte aparate electrice atunci cind nu le folosesti;
  • sa colectezi uleiul prajit intr-o sticla si nu sa-i dai drumul in chiuveta;
  • sa arunci gunoiul in conteinerele special amenajate, pentru hirtie, sticla, metal sau plastic.

Si tot asa. Idei de a face ceva pentru mediul inconjurator sunt multe. Intr-adevar, depinde doar de noi sa mai avem o planeta locuibila, sau sa ne inecam in munti de gunoaie, peturi si pungi de plastic, sa respiram aer curat sau doar praf si fum, sa ducem o viata sanatoasa sau sa ne batem joc de noi. Pentru ca am ajuns fiii risipitori ai acestei planete. Intr-un fel sau altul, ne batem joc si risipim lucruri. Risipim apa, risipim hirtie, risipim energie...

Si sa nu uitam ca daca stinsul luminii pentru o ora este o dovada de iubire de natura si grija fata de mediu, tovarasul Ceausescu a fost cel dintii ecologist al tarii, servindu-ne "Earth hour" cam in fiecare zi. Televizorul il deschideam doar doua ore pe zi, in frigider nu prea aveam ce pune, cu masina puteam circula doar in functie de numarul de inmatriculare (o data cu sot, o data fara sot).

Si totusi, in semn de solidaritate cu miliardul de oameni care vor stinge lumina si cu acea parte dintre ei care chiar cred sincer in asta, voi incerca si eu sa ma alatur acestei campanii si, chiar daca mareata echipa nationala de fotbal a României joaca meciul oarecum decisiv cu Serbia exact la aceeasi ora, voi incerca sa gasesc o activitate in aer liber si voi stinge televizorul, calculatorul si becurile. Pentru ca acest eveniment global poate macar simboliza faptul ca noi toti, fiind pe aceeasi parte a baricadei, putem avea un impact pozitiv impotriva poluarii si a schimbarilor climatice. Nu pentru ca e trendy sau cool, ci pentru ca e vorba de un simbol care poate aduce o raza de speranta.

Eu personal voi considera acest gest ca pe o sansa de a ne impaca cu ea. Cu ea, cu planeta pe care traim. Cu lumea minunata care ne inconjoara. Cu primavara in care natura renaste la viata si pe care o asteptam de atita vreme. Cu rasaritul de soare descult in nisip de pe malul marii sau apusul soarelui de pe malul oceanului. Cu plimbarea sub razele lenese ale unui soare de duminica din Gradina Botanica. Cu aerul tare si curat din sate frumoase de munte, uitate de lume. Cu trandafirii, magnoliile, teii si petuniile din curtile, parcurile si gradinile oraselor noastre. Cu cerul de vara plin de stele, departe de orasele noastre. Cu ploile scurte de vara, urmate de curcubee intinse pe tot cerul. Cu simfonia de culori a toamnei. Cu ea, cu natura, cu Planeta...

Orice calatorie incepe cu primul pas. Haideti sa ne alaturam milioanelor de oameni care vor stinge lumina si sa facem primul pas impreuna! Pe 28 Martie 2009, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina! Cu tine suntem un miliard...

1 comentarii:

Cristina Muresanu spunea...

http://video.google.com/videoplay?docid=-1207021100826614474