6 martie 2009

Un pic de improvizatie

Am fost la un spectacol de improvizatii. Spectacolul trupei ImproVizatii are loc in fiecare joi la Orange Concept Store, avind deja o traditie de citeva sute de spectacole. Orange Concept Store se afla pe calea Victoriei, unde era magazinul Muzica inainte (acum jumatate din el este Orange), la etajul 1. Spectacolul incepe la ora 9 seara, si dureaza cam o ora si ceva. Din pacate, sala fiind mica si intrarea gratuita, este mereu plin si trebuie sa vii cam pe la 6.30-7 ca sa prinzi un scaun. Am inteles ca alte locuri in care baietii pot fi vazuti constant sunt „Spice” si teatrul „Metropolis”.

Despre ce e vorba? Niste baieti simpatici te fac sa rizi intr-una vreo ora si ceva, folosindu-se de public si de ideile din public. Nu este acelasi lucru cu stand-up comedy, unde baietii vin cu niste texte invatate de acasa, in timp ce aici este, de fiecare data, altfel. Un alt avantaj al improvizatiei este ca baietii evita (voluntar sau nu) sa fie vulgari.

Trupa ImproVizatii este o veterana a genului, care a sustinut sute de spectacole nu doar la Orange Concept Store ci si in cluburi, cafenele sau pe scene de teatru, ei fiind cistigatorii concursului-maraton al trupelor de improvizatie (in care au concurat 5 echipe de actori, intr-un show care a durat 8 ore). Trupa este formata din 4 tineri actori – Catalin Neamtu, Mihai Bogdan Bobonete (Bobo), Mihai Dragomir (Misu) si Dragos Muscalu, insotiti de un prezentator (pina acum ceva vreme Tania Pop, dar a trebuit sa renunte din cauza sarcinii si a fost inlocuita de Cosmin Selesi) si de un pianist – Marian Hincu.

Keith Johnstone, tipul care a inventat conceptul de teatru-sport, era profesor universitar la Londra. El a preluat o serie de vreo 500 de exercitii, concepute ca un antrenament pentru ca un actor sa-si depaseasca limitele, temerile, tracul, si le-a dat o tenta de divertisment. Insa este totodata un gen al teatrului si deloc unul usor, pentru ca exista mereu riscul sa nu-ti iasa.

Bazat pe o structura bine definita, spectacolul trupei ImproVizatii consta in 6-7 probe fixe, pe care autorii trebuie sa le duca la capat, pornind de la teme propuse de public. Practic, la fiecare proba, spectatorii le impun protagonistilor titluri, locuri si obiecte care sa se regaseasca in respectiva scena de improvizatie. Nimic nu este pregatit dinainte, scenele de improvizatie poarta titlurile primite din partea publicului, iar participarea publicului este foarte importanta, garantind reusita spectacolului in proportie de 50%. Este si motivul pentru care spectacolele nu seamana niciodata intre ele, totul este de fiecare data nou, spontan. Miza lor nu este sa isi propuna sa faca oamenii sa rida, spunindu-le bancuri, ci de a pune la punct povesti coerente, cu introducere, cuprins si incheiere.

De exemplu, unul dintre exercitii este “Poveste in 4”, ale carui reguli sunt simple. Membrii trupei trebuie sa faca o poveste pe tema oferita de public, fiind pusi pe rind sa continue relatarile. Ca sa complice lucrurile, la un moment dat se elimina si consoane, baietii trebuind sa spuna doar cuvinte care nu contin consoana respectiva (cine greseste este eliminat). Cel care ramine ultimul, trebuie sa termine povestea fie in versuri, fie printr-un cintec.

Un alt exericitiu este „Masina de scris”, in care un improvizator scrie o carte cu un titlu ales din public, iar ceilalti improvizatori sunt personajele acestui roman…ei vor intra in scena doar atunci cind scriitorul le permite si mai mult decit atit, au voie sa vorbeasca doar atunci cand scriitorul spune “doua puncte”
Per total, baietii mi s-au parut inspirati, show-ul foarte fain, un punct in plus pentru faptul ca au inceput sa invite si alte staruri in show-urile lor (joi a fost Margineanu). Chiar mi-a placut si vreau sa mai merg, dar sper ca data viitoare sa reusesc sa stau jos, si nu in picioare, chinuit si impins din toate partile ca acum. Show-ul baietilor chiar merita vazut, iar ca exercitiu de deconectare si ris intr-o joi seara, dupa aproape o saptamina de job, este ideal.

0 comentarii: