8 februarie 2009

Lacrimi si imunitate


Acum citeva zile, pe aceeasi Sosea Kiseleff unde nenorocita asta a dat peste o studenta din Republica Moldova, Tatiana Duplei, pe trecerea de pietoni si a omorit-o pe loc, s-a intimplat din nou. Lumea a mai pierdut un inger. Un angajat al Ambasadei Austriei, diplomat cu imunitate, a spulberat pe trecerea de pietoni o tinara de 22 de ani. O chema Laura Buiac, era din Calarasi. Era in anul terminal la master in cadrul Facultatii de Comert din ASE, lucra in Bucuresti la BRD si isi dorea un viitor mai bun alaturi de toti cei dragi ai sai. Desi nu am cunoscut-o personal, eram colegi. Iar joi seara am primit un e-mail sec prin care eram anuntati de trecerea ei in nefiinta. “Mereu cu zimbetul pe buze, un om deosebit si o colega minunata, Laura va ramine vesnic in amintirea si in sufletele noastre”. Era o fata zimbitoare si mereu optimista, si avea toata viata in fata. Iubea viata si era plina de viata. Ii placea muzica... Kylie Minogue, Coldplay, Lenny Kravitz, Robbie Williams, U2. Ii placea marea. Ii placea soarele tocmai pentru ca era ea insasi o raza de soare in viata celor din jurul ei. Acum nu mai e... In locul unde ea adusese zimbete si fericire acum e gol, e tacere si o durere imensa.

Acum am descoperit pe net site-ul
www.laurabuiac.ro, unde prietenul ei a pus niste poze cu ea, cu ei doi, cu cei dragi. Un folder, numit “clipe fericite”. Iar deasupra, realitatea dureroasa si nedreapta: “Laura Buiac 15.06.1986 – 31.01.2009”

3 februarie, iarna, soarta nedreapta, destin implacabil. Asa arata sfirsitul unei vieri pamintene si inceputul uneia de inger. Tot viitorul sau este acum pregatit undeva in cer de Dumnezeu. Pe ultimul sau drum a fost condusa cu multa durere- durerea despartirii- de colegii sai de facultate, de serviciu, fostii colegi de liceu, prieteni, rude, dar mai ales de familia sa, a carei durere este de nedescris. Dumnezeu sa te odihneasca in pace, colega!

Desi cunoscuta ca fiind de extrem de periculoasa, si desi multe voci au cerut de mult timp montarea unor semafoare la trecerea de pietoni cu pricina, nimeni dintre cei vizati nu s-a sinchisit sa ia o masura care ar fi putut evita asemenea tragedii. A trebuit ca si Laura sa plateasca cu viata, pentru ca, intr-un final, cineva sa hotarasca ca ofranda e suficienta si sa semneze o hirtie si acum a aparut un semafor acolo.

Pentru angajatul ambasadei Austriei, trecerea de pietoni e un fel de ruleta ruseasca, iar viata si tineretea Laurei nu au valorat nici cit o ceapa degerata. Fiarele si viteza Skodei Octavia s-au dovedit mai puternice. Se spune ca masina avea 130 de km/h, dar nu s-a dovedit inca. Oricum, stau sa ma intreb ca viteza ar fi putut avea criminalul, astfel incit sa o loveasca pe Laura si sa o arunce peste 20 de metri in aer ? Sigur mult peste 100 km/h. Iar daca nimeni nu a putut inca dovedi asta, sigur este dovedit ca ucigasul are imunitate in România. Ancheta va putea fi desfasurata de români, insa cetateanul austriac nu va putea fi audiat, iar autoritatile române sunt obligate sa formuleze o cerere de transfer de procedura in Austria inainte de a fi sesizata instanta de judecata. Si va fi judecat in tara sa.

La fel cum a fost judecat si puscasul marin Christopher Van Goethem, ucigasul lui Teo Peter, basistul trupei Compact si care a fost scos basma curata de americani. La fel cum a fost achitat Ali Imran, cel care a trecut peste taxiul in care se aflau regizorul Cristi Nemescu, inginerul de sunet Andrei Toncu (“Otto” – fost coleg de liceu de-al meu).

Si nu numai. Care este diferenta dintre ‘asasinii rutieri’ straini sau români ? Nici una. Toti scapa de condamnari reale. Pe unii ii salveaza si imunitatea diplomatica. Asa cum a fost condamnata cu suspendare Carmen Paunescu, nevasta porcului din parlament, care a omorit o familie intreaga. La fel cum a fost achitat Cornel Nistorescu, care a omorit un motociclist intorcind pe interzis si cum ar fi fost achitat nenorocitul de Mircea Stanescu, spaima soselelor bucurestene, care a omorit si el un om pe trecerea de pietoni. Mare minune, acesta din urma a fost sinucis. Asta daca nu functioneaza teoria conspiratiei si a plecat intr-o tara cu mult soare si cu multe plaje si noi nu o sa mai auzim de el niciodata. La fel cum nici nenorocita despre care scriam la inceput, dar care este in cercul de apropiati al fostului premier Tariceanu, nu a patit nimic . Toate aceste cazuri au un numitor comun. Au omorit oameni, si ei acum sunt bine-merci, nu i-a intrebat nimeni de sanatate, nu au suportat rigorile legii si merg mai departe cu citeva vieti pe constiinta (desi nu cred ca au asa ceva). Din pacate in urma vor ramane doar lacrimile si durerea celor care i-au cunoscut si i-au iubit. Iar criminalii astia nenorociti nu vor pati nimic. Si chiar daca vor da vreodata socoteala, nici o pedeapsa nu este suficienta pentru o viata distrusa atit de repede. Or putea japitele astea sti ce e in sufletul parintilor Laurei ?

Pentru ca asa functioneaza tara asta si nenorocitii astia s-au prins. Daca ai bani, ai si imunitate (de orice fel ar fi). Daca nu, esti doar o balta de singe linga trecerea de pietoni si o stire de 1 minut la Stirile ProTV si la Observatorul de seara. Faceti loc, va rog! Trec baetii jmekeri!

0 comentarii: