15 februarie 2009

Ghiocelul


Week-end de lene, week-end de refacere dupa 2 nopti grele, week-end anti-Valentine... Simbata dupa-amiaza cu soare, chiar daca cu dinti. Vreme de baut cafeaua de dimineata (in fine, de prinz... recunosc...) afara la soare. Si i-am vazut. Sunt cam 10. Toti au scos capsorul lor mic si alb dintre firele de iarba si se intindeau la soare. Asa de frumos!
Ghioceii au inflorit si zimbesc la soarele cu dinti de mijloc de februarie. Asta inseamna ca iarna e pe sfirsite. Ca poate o sa mai vedem vreo zapada anul viitor, ca anul asta am avut parte doar de citiva fulgi. Si poate o sa vina primavara. Pentru ca asa este, din mosi-stramosi. Primii ghiocei aveau rolul de vestitori ai primaverii. Pe cit de fragili si de gingasi, pe atit de rezistenti, ghioceii sunt primele flori care apar pentru a celebra renasterea naturii la viata, si inceputul unui nou ciclu anual.
Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia. Au 2-3 frunze lungi si subtiri, de culoare verde inchis. Florile sunt albe si apar cite una la fiecare bulb, primavara devreme, dar uneori si pe la mijlocul sau sfirsitul iernii, lucru care face ca ghioceii sa fie primele plante cu bulb care infloresc. In unele zone ghioceii pot inflori chiar si de toamna tirziu. Cele trei petale franjurate, cu marginile verzi, din interiorul florii formeaza un fel de tub si se intercaleaza cu cele trei petale albe, mari.
Iar daca mie mi-e tare drag de ghioceii de la mine din curte, si mi-e drag de toti ghioceii de aiurea, de la munte sau de la deal, din parcuri sau gradini. in schimb ma dispera ca s-a umplut si Bucurestiul de ei. Cum? La orice statie de metrou, in orice piata, in fata fiecarui magazin. Vinduti de tigani sau tiganci, intr-un sictir total, cu o scirba maxima, abia asteptind sa-ti ia banii din buzunar. Si nu as cumpara niciodata ghiocei de la aceste ciori. As vrea sa-i cumpar de la o batrinica, care sa mi-i dea cu zimbetul pe buze si pentru care sa stiu ca faptul ca am cumparat de la ea este chiar o bucurie si o mica mingiere a suferintelor virstei. Dar nu, noi suntem invadati de ciori care ii vind printre 2 seminte scuipate "Barosane, chiparoase, ia un ghiocel sa duci acasa la nevasta, mincati-as gurita ta...".
Si uite asa s-a dus naibii si minunea asta, si ghioceii cei atit de frumosi si gingasi, care anunta ca nu mai e mult pina se va termina cu frigul si ca va veni curind primavara, cu soare, flori multe, zimbete si lume trezita la viata.
Si totusi... Splendoarea unor ghiocei rasariti sub soarele cu dinti de februarie aduce asa, un miros vag de primavara. Chiar daca iarna s-ar hotari sa se intoarca, chiar si pentru o zi, o sa-i inghete, dar ma bucura gindul ca o sa infloreasca iar. Si cred ca toata lumea iubeste aceste fapturi firave pentru ca sunt “vestitorii primaverii” si pentru ca reusesc sa te faca sa zimbesti atunci cind ii vezi. Sper ca ghiocelul meu din curte sa iti aduca si tie un zimbet pe fata, in asteptarea primaverii...

4 comentarii:

Costele spunea...

de aia te iubim noi, pentru ca esti nostalgic. :)

Anonim spunea...

Mie, ghiocelul din poza ta mi-a adus un zâmbet! :) Ştii ce mi-ar place? Ca tuturor vânzătorilor de ghiocei, să le dea..primăvara un gând bun şi să dăruiască bucheţelele, oamenilor pe care-i întâlnesc.. Visez frumos,nu? :) .Noapte liniştită!

Boby spunea...

Ei, se pare ca m-am cam grabit cu vestitorii primaverii...

Boby spunea...

@rose - chiar ca visezi frumos... poate vreo actiune de 1 martie sau 8 martie, ca altfel... in Romania... mai greu...