1 decembrie 2008

1 Decembrie


1 Decembrie 1918... Transilvania s-a unit cu celelalte 2 provincii istorice care constituiau deja Romania si au creat noua Romanie. Ce inseamna acum ziua de 1 Decembrie ? Este sarbatoarea nationala a Romaniei sau doar o zi libera, un motiv de mindrie ca suntem romani sau un motiv de bucurie ca avem o zi in plus de odihna. De multi ani incoace traditia nescrisa este ca toata lumea sa mearga la mare de 1 Mai si la munte de 1 Decembrie. Recunosc ca si eu fac parte din aceasta categorie si pentru mine ziua de 1 Decembrie e un motiv de a fugi din Bucurestiul asta insuportabil, poluat, zgomotos si murdar. E 1 Decembrie ? Ce bine.... hai sa fugim la munte sau sa descoperim alte locuri frumoase....

1 Decembrie e sarbatoarea nationala a romanilor. Sa fim mindri ca suntem romani sau sa ne resemnam cu asta ? Mindria de a fi roman inseamna oare mai mult decit sa tinem cu Romania la fiecare meci de fotbal si sa il consideram pe Mutu mai bun decit Beckham sau pe Hagi mai bun decit Maradona ? De cite ori am iesit din tara si am avut sansa sa vorbesc cu oameni de pe alte meleaguri, cind ma intrebau de unde sunt si eu raspundeam ca din Romania, cele 3 declicuri erau cam tot timpul aceleasi: "Romania ? I know.... Hagi... Dracula... Ceausescu"... Oare la aceste 3 simboluri se reduce Romania in afara ? Se mai intimpla sa isi mai aduca aminte cite cineva si de Nadia, de Tiriac sau de Ilie Nastase... sa fi auzit de Casa Poporului... sau de Steaua... (am ramas foarte surprins acum 2 ani cind un turc intilnit in Portugalia a reusit sa imi spuna corect mai mult de jumatate din echipa Stelei din 1989 care batuse cu 4-0 pe Galatasaray :d)

Din pacate turismul romanesc e la pamint. Bulgarii ne-au luat-o cu mult inainte si acum Bulgaria e un capitol bine definit in ofertele agentiilor de turism din Occident, in timp ce Romania mai atrage doar amatorii de senzatii tari care vor sa fie speriati de catre Dracula. Ei nu stiu sau au uitat ca avem o Delta a Dunarii superba - ultimul refugiu de salbaticie din Europa, unde exista un raport unic pe continentul nostru animale-oameni 1000:1; avem un litoral al Marii Negre cu un potential deosebit, dar unde interesele de natura financiara ale unor potentati ai zilei au facut sa fim cu ani-lumina in spatele organizarii nemtesti de la sud; avem un Ardeal minunat, in care urmele de istorie apar la tot pasul, iar sute de cetati, castele sau biserici medievale reprezinta un must-see pentru orice impatimit... avem singura cetate medievala inca locuita la Sighisoara, avem Sibiul - capitala culturala europeana a anului 2007, avem Brasovul cu Biserica Neagra, avem Alba Iulia - locul unde s-a infaptuit Unirea; avem un Maramures care poate fi socotit leaganul civilizatiei romanesti; avem Bucovina cu ale ei minastiri pictate pe exterior unice, care au determinat aparitia unei noi culori in nomenclator - Albastrul de Voronet; avem niste munti superbi... Bucegi, Fagaras, Piatra Craiului, Retezat; avem pirtii de schi pe Valea Prahovei unde din pacate organizarea te face sa te intrebi cu cite sute de ani suntem in spatele Austiei, iar Sinaia, Predeal si Poiana Brasov au devenit din perle ale Carpatilor, doar locuri de bon-ton si etalat snobismul; avem Transfagarasanul care traverseaza muntii la peste 2000 m altitudine; avem atitea riuri si lacuri minunate. Potentialul este enorm iar peisajele sunt superbe. Din acest punct de vedere sunt mindru ca apartin spatiului carpato-danubiano-pontic, cum fastuos era denumit in cartile de istorie.

Da, sunt mindru ca traiesc intr-o tara in care exista toate cele de mai sus. Da, sunt mindru ca am o viata faina aici si multi prieteni si nu as putea sa plec niciodata de aici. Dar... nu sunt mindru ca sunt roman. Nu sunt mindru ca fac parte dintr-un popor al carui tel in viata e sa moara si capra vecinului, un popor de mitici care exista in realitate la stirile protv... oare chiar suntem o tara de hoti, violatori, pedofili, zoofili si pungasi ? Nu sunt mindru ca dupa Hagi, Ceausescu si Dracula toti isi aduc aminte ca romanii sunt acelasi lucru cu tiganii si instinctiv se pipaie la buzunar sa vada daca mai au portofelul dupa ce s-au intilnit cu tine... Nu sunt mindru ca tiganii astia nenorociti au plecat la cersit si la furat in toata lumea si ca ne reprezinta cu brio imaginea acolo. Sunt mindru ca traiesc in Romania dar sunt scirbit ca sunt roman... Paradoxal sau nu, asta este... Tara lui "las-o ba ca merge-asa/ne-am obisnuit cu ea". Si niciodata nu o sa uit cit de bine a zis cine a zis ca Romania e o tara superba, dar ce pacat ca e locuita....







3 comentarii:

Costele spunea...

hehehe - nene Boby, ce bine ca suntem romani.

Anonim spunea...

Foarte frumos , imi place cum ai pus problema si ai adus zic eu si multe argumente . Ma bucur k am mai gasit un blog unde am ce citi.
Bafta si spor :d

Boby spunea...

@Costele - ... noi suntem aici, pe veci stapini :)
@Cosmin - bine ai venit