7 aprilie 2009

Santier la mansarda

Sunt in plin santier. M-am gindit ca, daca tot nu imi mai caut casa, a venit momentul sa investesc in casa in care stau. Criza asta este si un moment bun, pentru ca iti ofera mai multe variante de investitii, iar tot ce tine de imobiliar si de constructii se ieftineste. Forta de lucru este mai ieftina, materialele au scazut mult fata de anul trecut. Am stat strimb si am gindit drept si mi-am dat seama ca este un moment bun sa ma apuc de treaba. Am facut planul de lucrari, mi-am facut ordine in ginduri, mi-am dat seama cam ce vreau, am adunat oferte, am batut palma si m-am apucat de treaba. Incepind de ieri, casa mea este un santier.
Am pornit de la premisa logica de a incepe de sus in jos, asa ca am ales ca primi pasi sa schimb tigla de pe acoperis si sa mansardez podul. Tigla veche, de o virsta cu casa, deci din 1940, inca mai facea fata, dar am decis ca si-a trait viata si ca a venit momentul sa faca loc unei tigle metalice Lindab. Am oscilat intre diverse nuante de rosu si de maro, dar pina la urma am ales maro. Acum daca ma duc in pod si ma uit in sus vad cerul, stelele si luna. Arata chiar frumos, totul e sa nu ploua pina e gata lucrarea. Cu ocazia asta voi si izola cu vata minerala, atit fonic cit si caloric.
Partea cu mansardatul e o idee mai recenta, dar mi s-a parut fascinanta. De multe ori, problema extinderii spatiului locuibil apare atunci cind nu esti pregatit sa investesti intr-o noua locuinta. Si atunci m-am gindit sa fac vara sanie si sa imi indrept atentia asupra spatiilor nelocuite. La mine in pod era un depozit in care de 3 generatii s-au tot dus lucruri care "poate vor mai trebui vreodata" si evident ca nu a mai avut nimeni nevoie de ele. Inca nu am reusit sa evacuez decit 3/4 din ce era acolo, si erau atitea chestii vechi si inutile... am umplut toata curtea de ele. Nu am gasit nici o comoara ascunsa pina acum, doar o geanta de seara cu care probabil s-a dus bunica pe la vreun bal in anii '40. Poate o sa mai gasesc ceva, daca nu, imi ramine doar sa ma bucur ca am scapat de atitea vestigii inutile ale trecutului. Daca vrea cineva colectia completa a revistelor Autoturism si Tehnium, sa dea un semn pina miine, cind vine containerul de gunoi.
Despre mansarda. Podul e un spatiu care poate fi reamenajat astfel incit sa fie si dormitor, dar si camera de hobby, de stat la un sprit in noapte, o biblioteca sau un birou. Inca nu sunt total hotarit cum va arata, cert e ca vreau sa fie un spatiu intim, unde sa va pot invita la un ceai sau la o carafa de vin, poate la un film sau poate la un joc de carti. Fie un dormitor rustic, fie un birou ultraechipat, fie doar o canapea si doua fotolii pentru a sta la povesti in fata televizorului. Poate chiar un dormitor suplimentar, pentru oaspeti. Vreau sa o vad intii gata ca sa ma pot decide care va fi formatul. Vreau ca elementele structurale din lemn ale acoperisului (stilpi, grinzi si ce mai e pe acolo) sa le vopsesc si sa le fac sa accentueze aerul rustic al mansardei. Iar ca si lumina, doua ferestre Velux si un termopan in locul geamului de la lucarna existenta vor avea rolul de a aduce lumina soarelui ziua si lumina lunii noaptea.
Denumirea de "mansarde" a fost popularizata de catre arhitectul francez Francois Mansart (1598 - 1666), care a folosit acest termen in majoritatea lucrarilor sale. De-a lungul timpului acest spatiu rezidual a primit diferite destinatii. Folosita initial ca spatiu de locuit al servitoriilor (insalubru si distinct fata de marile saloane ale palatelor), mansarda a devenit in secolul al 19-lea un loc propice pentru artisti, capatind conotatii culturale. Principalul aspect care a determinat aceasta schimbare a fost acela al pozitionarii: izolat de lumea ostila, aflat undeva deasupra, artistii l-au considerat o punte de legatura cu cerul, un spatiu propice creatiei si visarii.
Astazi problemele tehnice si estetice pe care aceasta zona a casei le ridica, au fost depasite. tinind cont de citeva sfaturi esentiale si apelind la experienta unui specialist in amenajarile de interior se poate obtine o mansarda confortabila, incapatoare, cu un design original si calduros, devenind unul dintre cele mai placute spatii de petrecere a timpului liber
Am vazut deja o mansarda "preparata" de echipa care imi lucreaza si mie. Mi-a placut foarte mult rezultatul si mi-am dat seama ca asta vreau si eu. Si ma intrebam de ce mansarda a fost, este, si va ramine unul din spatiile preferate ale casei. Cred ca este exact tenta boema pe care o pastreaza inca din vremuri indepartate, caldura pe care o inspira, si spatiul interesant pe care il creeaza.
Eu sper sa termin cit mai repede cu santierul si sa putem bea impreuna un sprit de vara in noua mansarda. Si va astept si cu idei de amenajare si decorare pina atunci...

9 comentarii:

megalodon spunea...

Sa vezi ce o sa se umple de comentarii femeiesti, care mai de care mai "competente". Vorbeam despre partea cu sfaturile despre amenajarea mansardei, asta este aur pentru ele fiindca toate sunt ferm convinse ca se pricep. :))
Daca tot am intrat, ia un sfat si de la mine: eu in locul tau mi-as pune intre altele neaparat si un dozator de bere. :))

Anonim spunea...

Uite ca eu nu-ţi dau sfaturi, dar.. să te bucuri de ea şi.. bineînţeles s-o uzi ca să... crească :)

Incze Klára spunea...

In caz ca nu am ajuns prea tirziu: eu as vrea revistele Tehnium.

Boby spunea...

@megalodon - ei bine... no advice... decit ala cu berea... la care o sa ma gindesc atent :)
@thornofrose - multumesc frumos, o s-o ud, dar intii sa fie gata... long way...
@klara - din pacate jumatate s-au dus azi, iar cealalta jumatate zace sub citeva tone de caramizi... nu cred ca mai am ce sa aleg din ele

mina spunea...

Deh, nu pretind ca ma pricep si nici n-o sa-ti spun acum s-agati de-o grinda un buchet de trandafiri uscati:)) da' cred ca n-ar strica niste ceaiuri inghesuite intr-un colt. Macar pentru aroma aia asa faina, dar discreta care se impregneaza in atmosfera. Si-un fotoliu macar. Pisica ai deja..o cutie cu nisip si-o scoica dintr-o vama care s-a pierdut. As mai pune si niste poze alb-negru de prin copilarie..deh..clar e un comentariu "femeiesc":)
Tu o sa stii cel mai bine cum o s-arate

Boby spunea...

@mina - cu trandafirii nu stiu ce sa zic... dar ceaiurile sunt o idee faina... vreo 2-3 fotolii si o canapea sunt in program deja... scoici de vama am fara numar... si o sa gasesc loc si la poze...
multumesc frumos pt idei, sa vedem cind o fi gata ce idei mai vin...
azi mi s-a pus pata pe un semineu, fie el si electric...

megalodon spunea...

Uite ca am fost nedrept si rau cu fetele, lucru pentru care ma caiesc amarnic. :)) Ideea Minei cu fotografiile alb-negru din copilarie care sa dea un aer vintage camerei mi se pare extraordinara, mai buna chiar si decat propunerea mea cu dozatorul de bere care este de-a dreptul geniala. :))

mina spunea...

Multumesc:) cred ca tot la aerul ala vintage ma gandeam si eu cand am vizualizat cateva photo alb-negru. Ei, si cum Boby are o vasta colectie de astfel de amintiri din copilarie..sigur va alege cateva faine...:)

Boby spunea...

dei o sa mergem pe vintage si alb-negru... ufff, macar sa ajung eu pina acolo ca imi maninca tot timpul santierul asta...