5 aprilie 2009

Alternativa la Google Earth

Gigantii Microsoft si Google lucreaza independent la reproducerea digitala a Pamantului, adica la transpunerea in spatiul virtual a ceea ce vedem in realitate. In acest scop investesc sume uriase in dezvoltarea aplicatiilor de explorare a Terrei, anume Live Maps, respectiv Google Earth/Maps.

Microsoft si Google isi imbunatatesc continuu propriile servicii de harti digitale. Platforma Microsoft Virtual Earth (cea care sta la baza Live Maps) ofera deja vizualizarea in imagini tridimensionale a 200 de orase din SUA, in care traiesc 80% din nord-americani, iar Live Maps (maps.live.com, echivalentul Google Earth/Maps) permite utilizatorilor sa creeze cladiri in varianta 3D.
Google anuntase cu citeva saptamini inainte ca orice utilizator al Google Maps (
maps.google.com) poate crea harti cu locurile vizitate si include informatii despre acestea, sa le recomande altora si sa le salveze in pagina profilului personal. Ultima versiune Google Earth (5.0) vine cu citeva chestii noi - acum poti sa vezi si imagini din trecut si poti sa le compari cu cele prezente, prin intermediul unui fel de "timeline", te poti scufunda in adincul marilor si oceanelor sau poti sa creezi tururi virtuale si sa le salvezi pentru a le revedea. Si sa nu uitam de Google Street View. Sau linkurile la Panoramio - care iti permit sa vizualizezi poze cu locul respectiv sau Wikipedia - care iti afiseaza informatii despre locatii. Google Weather iti arata si cum e vremea in fiecare locatie. Oricum ai lua-o, e foarte fain, si modul de organizare a informatiilor si interactiune cu alte aplicatii il face foarte util si interesant.

In schimb varianta Microsoft am descoperit-o mai de curind, dar sunt fascinat de imaginile care, la nivelul Bucurestiului, sunt foarte clare, atunci cind este selectat modul "bird's eye". Iti poti recunoaste masina in fata casei / linga serviciu. Toate strazile sunt trasate si denumite corect, ceea ce e un mare avantaj. Iar ce e cel mai misto (mai ales la "bird's eye") ca poti sa rotesti imaginea cu cite 90 de grade, si astfel poti sa vezi locul care te intereseaza din toate punctele cardinale (nu te mai intereseaza ca te impiedica umbre sau cladiri inalte). Din pacate la nivel de detalii, din ce am incercat eu doar Bucurestiul si o parte din DN1 suporta "bird's eye", dar oricum la nivel de Bucuresti il bate clar pe Google. Cei de la "Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie al României" au pornit de la motorul Virtual Earth si au adaugat monumente istorice, cu text si fotografii, in ceea ce au numit "Harta monumentelor istorice din Bucuresti". Am pus mai jos Palatul Cotroceni, asa cum se vede el in Virtual Earth si in Google Earth.




Se pare ca momentan, ambele platforme, la nivel de Bucuresti, sunt undeva prin a doua parte a anului 2008, ramine sa vedem cit de dese vor fi update-urile de acum incolo. Pentru functia "History" a noului Google Earth, e foarte interesant sa vezi cum aratau cartierele rezidentiale, periferiile capitalei sau zonele cu centre de afaceri in 2001 si cum au ajuns sa arate acum.
De ce Microsoft si Google isi saracesc bugetele cu sume uriase, de ordinul zecilor de milioane de dolari, pentru a imbunatati niste harti? Simplu. Isi doresc ca replica 3D/virtuala a Terrei, cea la care fiecare companie munceste, sa devina un fel de „superportal" (totodata, o platforma web pentru dezvoltatorii de soft), unicul la care apelezi pentru a face orice pe net: sa discuti online, sa cumperi, sa-ti citesti stirile, sa vezi clipuri etc. Si, lasind la o parte atit de discutata problema a intimitatii sau a desecretizarii unor obiective strategice, cred ca pentru noi, ca utilizatori, rezultatul va fi extraordinar.
Chiar daca mai e mult pina acolo, fiecare imbunatatire, update sau functie noua aduagata uneia dintre cele 2 platforme iti poate aduce informatii utile si calatorii virtuale din ce in ce mai complete si mai placute.
iar eu va urez calatorii virtuale placute cu ambele aplicatii, si sa nu uitati ca Google nu are monopol pe aceasta piata, ci exista si Microsoft, fiecare dintre ele avind "feature"-uri extrem de interesante.

0 comentarii: