12 aprilie 2009

De Florii

Azi sunt Floriile, sarbatorarea innoirii, a veseliei, a tuturor celor ce poarta nume de flori.
Desi martie este prima luna a primaverii, portile anotimpului verde sunt deschise doar de aprilie. Abia acum natura “sparge” pamintul si cerul izbucnind in toata splendoarea ei de miresme si culori. In sfirsit iarna a fost invinsa si alungata in pestera. Tot aprilie este si luna purificarii, premergatoare celei mai mari sarbatori a crestinitatii: Invierea lui Iisus.
Floriile se serbeaza cu o saptamina inainte de Paste si simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru toti credinciosii, incepind de azi si pina la Paste, este Saptamina Patimilor. Aceasta sarbatoare poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intimpinat în Ierusalim cu flori si cu ramuri de maslin. Credinciosii duc simbolic la biserica ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepind cu aceasta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca.
La slujba de Florii, totii slujitorii bisericii tin in miini alaturi de aceste flori si crengi de salcie si o luminare aprinsa ca simbol al biruintei vietii importiva mortii.
Se spune ca asa cum este ziua de Florii asa va fi si ziua de Paste. Iar astazi a fost frumos si soare, asa ca sper ca si de Paste sa fie la fel. Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit. O alta traditie spune ca nu este bine ca in ziua de Florii sa se spele pe cap, pentru a nu albi.
Floriile celebreaza toate numele de flori. Fie Florin, Violeta, Narcis sau Lacramioara, toti au parte de acelasi dar de ziua lor. Si anume bucuria de a purta un nume de floare. Ei insusi sunt niste flori, iar aceasta ii face sa se simta de doua ori mai fericiti. Floarea este semnul cel mai pretios de multumire, respect, dragoste pe care-l poti darui unei persoane. De aceea cind primavara bate la usa, mugurii copacilor stau sa apara, iar pasarile deja se aud cintind peste tot, atunci apar si florile nelipsite ale fiecarei primaveri – Floriile.
Asa ca urez un La multi ani tuturor celor care poarta un nume de floare. Sa vi se implineasca toate dorintele, sa invatati de la fiecare floare sa iubiti, sa fiti tandri, sa luminati pe cei din jur, sa-i lasati sa va admire, sa aduceti bucurie si sarbatoare…
La multi ani!

0 comentarii: