5 noiembrie 2008

Obama


Acum 50 de ani, parea de neconceput. De ieri e realitate. Barack Obama, un afro-american fara vreo radacina pe noul continent, preia Casa Alba. Candidatul democrat a devenit primul presedinte de culoare din instoria Statelor Unite, victoria sa fiind sarbatorita de americani pina dimineata.

Victoria lui Obama, asteptata cu nerabdare in numeroase state ale lumii, survine celor opt ani petrecuti la Casa Alba de republicanul George W. Bush, care si-a indepartat opinia publica din strainatate printr-o politica apreciata deseori drept agresiva si unilaterala, devenind unul dintre cei mai antipatizati oameni din lume.

Cu un ecart substantiial de voturi, datorat mai ales noii ge­neratii, care vrea pentru SUA o noua cale, vrea iesirea dintr-un trecut nu întotdeauna onorabil si de prea multe ori belicos, vrea depasirea cit mai rapida a gravului impas economic. Si care crede in virtutile solutiilor gasite prin dialog, nu prin forta. Acestor comandamente, tipice clasei de mijloc, dar si tinerilor, le-a raspuns in campania electorala, cu inteligenta si cu abilitatea de a se prezenta drept omul providential, Barack Obama. Care n-a uitat sa adauge ca, prin politica sa fiscala, va da prioritate clasei de mijoc. Si ca va aseza "America inainte de toate": ce american, care are la usa drapelul instelat, nu vibreaza la asemenea slogan?

"Am parcurs un drum lung, dar in aceasta seara, datorita a ceea ce noi am facut azi, in acest moment istoric, schimbarea a venit in America“, a declarat Obama in fata a peste 200.000 de simpatizanti care s-au strins in Grant Park din Chicago.

Sloganul electoral al lui Obama "Yes, we can" ni se potriveste perfect si noua, pentru ca este universal valabil si exprima importanta votului in democratie. Cam aceeasi energie au degajat-o Emil Constantinescu in 1996 si Traian Basescu in 2004. Multe sperante si asteptari. Oamenii au sperat. La fel ca in cazul lui Obama, tinerii au iesit ca niciodata sa voteze un om care intruchipa vointa de a face adevarata schimbare a sistemului corupt, incapabil sa genereze si sa rasplateasca performanta.

Acum Obama a cistigat,sloganul s-a transformat din "Yes, we can" in "Yes, we did" si ramine de vazut in ce masura Obama va reusi sa schimbe America si in ce masura America va reusi sa il schimbe pe Obama.

0 comentarii: