Thanksgiving, sau a mulţumi divinităţii pentru ceea ce ai, e o sărbătoare întîlnita în SUA şi Canada…
Istoria primului Thanksgiving, faptul că această zi mai e numită şi “Turkey Day”, precum şi data diferită pentru Canada (a doua zi de luni din octombrie) şi USA (a patra zi de joi din noiembrie) te face să te gindesti că în fond nu e vorba de o zi anume, ci de încercarea de a reduce un gest sacru la o zi profană, o idee esenţial religioasa la o sarbatoare laică sau la ideea de a aştepta o zi pentru “beneficiile” de ordin material (o zi liberă, o masa copioasă, cadouri) si nu pentru a rememora un eveniment religios…
Intr-o variantă, se consideră că primul Thanksgiving a avut loc în toamna lui 1621, la Plymouth Plantation, în Massachusetts. Se spune că un grup aparţinînd Bisericii Angliei, ce se îndrepta spre Virginia s-a rătăcit… Aşa că au celebrat secerişul împreună cu tribul amerindian Wampanoag, care i-au ajutat sa supravietuiască iernii lui 1621.
După alte surse, primul Thanksgiving din America de Nord a fost celebrat de Francisco Vasquez de Coronado împreună cu un alt trib amerindian, Hasinai, la 23 mai 1541, in Texas. Celebrarea a fost motivată de găsirea unor provizii de hrană, şi deci era o multumire că au supravieţuit…
O altă origine a lui Thanksgiving Day este găsită în Florida unde, la 8 septembrie 1565, Pedro Menendez de Aviles a debarcat şi a celebrat împreuna cu localnicii reuşita…
Există voci care pretind ca adevăratul Thankgiving vine din Canada.
Se povesteşte ca Martin Frobisher a încercat să găseasca o trecere spre Orient. Nu a reuşit, dar a stabilit o colonie în Canada. In anul 1578, Frobisher a celebrat o ceremonie în Newfoundland cu băştinaşii, prin care mulţumea lui Dumnezeu că a supravieţuit lungii călătorii şi dificilelor încercări. Această ceremonie e considerată ca fiind primul Thanksgiving din America de Nord. Francezii veniţi in Canada împreună cu Samuel de Champlain au avut celebrările lor de mulţumiri aduse lui Dumnezeu pentru că au trecut oceanul cu bine şi au supravieţuit dificultatilor. Ei au format chiar un Ordin al Bucuriei, împarţind bucuroşi bucatele cu vecinii indieni ai acelor locuri.
Ceea ce au comun toate “sărbătorile” de mai sus e a mulţimi divinităţii şi a împărţi bucuria cu “native people”… Să fie oare o sărbătoare indiană preluată de colonisti, sau o încercare a acestora din urmă de a prezenta “relaţiile” cu băştinaşii altfel ? Filmele americane te fac sa gîndesti ca băştinaşii au fost prezenţi doar atunci când se împărţeau gloante nu şi bucate…
A mulţumi a devenit în lumea modernă un gest banal de politeţe… cum rămâne însă cu a doua semnificaţie a “Thanksgiving-ului”, a împărţi? Nu doar curcanul şi cadourile în familie… ci a da ceva celui ce are nevoie, fără nici un interes meschin?
E Thanksgiving… cît am mulţumit? Cît am împărţit în anul care sta sa se termine?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu