Acum vreo 2 saptamini am fost sa ma intilnesc cu niste prieteni. Unul dintre ei a adus o sticla de vin si, odata cu ea, si povestea ei. Am cazut cu totii de acord ca vinul era unul special, cu un gust si o aroma excelenta. Era vorba de o Tamiioasa Romaneasca. Alb, demidulce, cu un buchet superb. Era un vin luat de la Casa Vinului Dr. Pusca. Mi-am adus aminte ca vazusem aceasta sigla undeva, intr-unul din satele de pe drumul spre mare, pe linga Medgidia. Am inteles ca doctorul Pusca este cel mai renumit oenolog roman si unul dintre pionierii oenologiei romanesti, iar CV-ul sau, publicat aici este de-a dreptul impresionant - detinator al mai multor premii si titluri interne si internationale. Legat de legatura sa cu via si vinul, dr. Pusca declara: "Cu pasiunea asta te nasti sa nu!".
Dr. Pusca si-a achizitionat 160 de hectare de vie intre Cernavoda si Medgidia, apoi s-a mutat cu arme si bagaje in zona, pentru a se dedica proiectului sau viti-vinicol. A inaugurat un magazin, care, oficial, se numeste “Complex comercial specializat de prezentare a vinurilor romanesti” si este deschis in localitatea Faclia, comuna Saligny. Iar daca de fiecare data cind am trecut pe acolo, l-am remarcat si am devenit curios, am vazut apoi ca a deschis magazine si in Bucuresti.
Cele 160 de hectare de vie se afla pe dealuri, in zona comunei Pestera. Parte dintre ele au fost, pe vremuri, in patrimoniul IAS Cernavoda. Nu se ajunge prea usor in inima domeniilor, pe drumuri de pamint, cu sleauri adinc intiparite, care pot descuraja. Se pare, insa, ca peisajul compenseaza din plin neajunsul: numai terase cu vita de vie in amfiteatre naturale, impresionante sub cerul dobrogean, de inceput de lume. Se urca si se tot urca, pina spre punctual care domina regiunea. Aici, linga o padurice de conifere, exista cartierul general. Locul misuna de oameni care ajuta in vie, dar si de muncitori in constructii care nu mai prididesc cu descarcatul si caratul. Tot aici se intind, cit vezi cu ochii, 80 de hectare proaspat plantate, iar alte 80 urmeaza sa aibe aceeasi soarta. Aleile cu butasi, frumos aliniate, poarta denumiri de podgorii romanesti. Dr. Pusca spera ca prima recolta sa iasa in 2010. Circa trei sferturi sunt soiuri rosii – Feteasca Neagra, Cabernet, Pinot Noir, Merlot. A plantat si albe – Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Chardonnay, Sauvignon Blanc, iar un loc special il ocupa Tamiioasa Romaneasca.
In Bucuresti s-au deschis deocamdata 2 magazine, sau centre comerciale. Primul este situatin centrul Bucurestiului, aproape de Piata Unirii, pe Bulevardul Unirii nr.21, iar celalalt in zona Militari-Lujerului, pe Bulevardul Virtutii nr.9. Aici, Casa Vinului – Dr. Pusca (care se autocaracterizeaza ca fiind un veritabil templu al vinului romanesc), prezinta spre vinzare vinuri imbuteliate ce provin din toate regiunile viticole ale Romaniei, dar si vinuri romanesti varsate, in crame modern amenajate. De fapt, locul are cam de toate, de la vinoteca cu etichete romanesti si straine pina la vinuri varsate, pastrate in conditii optime. Dar nu e doar atit. Aici poti gasi si havane, si ciocolate fine, si carti de specialitate. Poti gasi accesorii pentru prezentarea vinului la masa – pahare specifice, suporturi, butelii, carafe, tirbusoane. De asemenea, o mare diversitate de casete si pungi, tip cadou, care pot asigura o prezentare cit mai placuta vinurilor imbuteliate, sau sticle unicat, de diferite forme si marimi, confectionate de artisti sticlari. In plus, standuri cu aparatura necesara prepararii vinului in gospodarie, cu obiecte de artizanat specifice vinului, cu seturi-cadou cu obiecte necesare servirii vinului (cutiile acelea cu tirbuson, anti-picurator, inchizator, care se gasesc si la magazine gan Bamboo, dar si la magazine de vinuri).
Eu am fost in crama, stiind deja la ce sa ma astept. Vroiam sa iau si eu o sticla de Tamiioasa Romaneasca, dar as fi vrut sa incerc si un vin rosu sau roze, dulce sau demidulce. Am intrat intr-o incapere plina cu butoaie. Oferta era vasta – vinuri varsate albe, roze si rosii, seci, demiseci, demidulci si dulci, atent selectionate din renumite podgorii ale Romaniei. Am aflat ca vinurile sunt tinute in recipiente speciale, armate cu fibra de sticla, care pot fi spalate si sterilizate perfect. Pentru mentinerea calitatii, vinurile sunt pastrate sub atmosfera de dioxid de carbon, eliminindu-se astfel complet contactul lor cu aerul si nepermitind oxidarea vinului atunci cind butoiul incepe sa se goleasca. Crama este in intregime climatizata, asigurindu-se o temperature optima, sub 16° C. Intrucit eram nehotarit, am fost invitat sa degust mai multe vinuri, ceea ce din pacate intra in contradictie cu calitatea mea de sofer. Oricum, ca si consumator, erai tratat foarte bine, atit prin posibilitatea degustarii mai multor soiuri, cit si prin sfaturi profesioniste, astfel incit, la sfirsit, sansele de a alege exact vinul potrivit/preferat sunt maxime. “Doriti un vin rosu sau alb? Sa fie sec sau dulce?”. Clientul degustadupa reguli stricte diverse soiuri de vin si apoi cumpara in cunostinta de cauza. Consilierea in alegerea vinului potrivit este cheia in fidelizarea clientilor. Eu am ales Tamiioasa Romaneasca pe care deja o stiam, si o Busuioaca roze, care pot acum sa confirm ca era exact ceea ce imi doream. Vinzarea vinurilor din crama se face in PET-uri de plastic noi, aduse direct de la fabrica, si capsulate ermetic pe loc, ceea ce asigura atit igiena, cit si pastrarea calitatii vinului. Am inteles ca se pot cumpara aceleasi vinuri varsate si in varianta “la punga” sau bag-in-the-box (modul de prezentare al vinurilor Valduna, spre exemplu). Vinoteca propriu-zisa, aflata la intrarea in magazin, era impresionanta. O adevarata colectie de vinuri vechi, provenind din diferite zone viticole de prestigiu ale Romaniei. Un adevarat paradis pentru iubitorul de vinuri bune, fie ele albe sau rosii, seci sau dulci, din diferiti ani de recolta.
Dr. Pusca spunea: "Am mers pe ideea ca vinul nu are nevoie de promovare pentru ca acesta nu se consuma de unul singur. De obicei, la un pahar de vin stau cel putin doua persoane. Daca vinul este bun atunci respectivul povesteste despre el si celorlalti iar promovarea se face de la sine".
Nu imi ramine decit sa recomand tuturor celor care apreciati un vin bun, sa dati o fuga si pina la Casa Vinului – Dr. Pusca si sa incercati ceva de pe acolo. Sigur nu o sa va para rau! Doar stim cu totii ca “In vino veritas”…
Surse: www.vinul.ro si www.casavinului-drpusca.ro.
Dr. Pusca si-a achizitionat 160 de hectare de vie intre Cernavoda si Medgidia, apoi s-a mutat cu arme si bagaje in zona, pentru a se dedica proiectului sau viti-vinicol. A inaugurat un magazin, care, oficial, se numeste “Complex comercial specializat de prezentare a vinurilor romanesti” si este deschis in localitatea Faclia, comuna Saligny. Iar daca de fiecare data cind am trecut pe acolo, l-am remarcat si am devenit curios, am vazut apoi ca a deschis magazine si in Bucuresti.
Cele 160 de hectare de vie se afla pe dealuri, in zona comunei Pestera. Parte dintre ele au fost, pe vremuri, in patrimoniul IAS Cernavoda. Nu se ajunge prea usor in inima domeniilor, pe drumuri de pamint, cu sleauri adinc intiparite, care pot descuraja. Se pare, insa, ca peisajul compenseaza din plin neajunsul: numai terase cu vita de vie in amfiteatre naturale, impresionante sub cerul dobrogean, de inceput de lume. Se urca si se tot urca, pina spre punctual care domina regiunea. Aici, linga o padurice de conifere, exista cartierul general. Locul misuna de oameni care ajuta in vie, dar si de muncitori in constructii care nu mai prididesc cu descarcatul si caratul. Tot aici se intind, cit vezi cu ochii, 80 de hectare proaspat plantate, iar alte 80 urmeaza sa aibe aceeasi soarta. Aleile cu butasi, frumos aliniate, poarta denumiri de podgorii romanesti. Dr. Pusca spera ca prima recolta sa iasa in 2010. Circa trei sferturi sunt soiuri rosii – Feteasca Neagra, Cabernet, Pinot Noir, Merlot. A plantat si albe – Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Chardonnay, Sauvignon Blanc, iar un loc special il ocupa Tamiioasa Romaneasca.
In Bucuresti s-au deschis deocamdata 2 magazine, sau centre comerciale. Primul este situatin centrul Bucurestiului, aproape de Piata Unirii, pe Bulevardul Unirii nr.21, iar celalalt in zona Militari-Lujerului, pe Bulevardul Virtutii nr.9. Aici, Casa Vinului – Dr. Pusca (care se autocaracterizeaza ca fiind un veritabil templu al vinului romanesc), prezinta spre vinzare vinuri imbuteliate ce provin din toate regiunile viticole ale Romaniei, dar si vinuri romanesti varsate, in crame modern amenajate. De fapt, locul are cam de toate, de la vinoteca cu etichete romanesti si straine pina la vinuri varsate, pastrate in conditii optime. Dar nu e doar atit. Aici poti gasi si havane, si ciocolate fine, si carti de specialitate. Poti gasi accesorii pentru prezentarea vinului la masa – pahare specifice, suporturi, butelii, carafe, tirbusoane. De asemenea, o mare diversitate de casete si pungi, tip cadou, care pot asigura o prezentare cit mai placuta vinurilor imbuteliate, sau sticle unicat, de diferite forme si marimi, confectionate de artisti sticlari. In plus, standuri cu aparatura necesara prepararii vinului in gospodarie, cu obiecte de artizanat specifice vinului, cu seturi-cadou cu obiecte necesare servirii vinului (cutiile acelea cu tirbuson, anti-picurator, inchizator, care se gasesc si la magazine gan Bamboo, dar si la magazine de vinuri).
Eu am fost in crama, stiind deja la ce sa ma astept. Vroiam sa iau si eu o sticla de Tamiioasa Romaneasca, dar as fi vrut sa incerc si un vin rosu sau roze, dulce sau demidulce. Am intrat intr-o incapere plina cu butoaie. Oferta era vasta – vinuri varsate albe, roze si rosii, seci, demiseci, demidulci si dulci, atent selectionate din renumite podgorii ale Romaniei. Am aflat ca vinurile sunt tinute in recipiente speciale, armate cu fibra de sticla, care pot fi spalate si sterilizate perfect. Pentru mentinerea calitatii, vinurile sunt pastrate sub atmosfera de dioxid de carbon, eliminindu-se astfel complet contactul lor cu aerul si nepermitind oxidarea vinului atunci cind butoiul incepe sa se goleasca. Crama este in intregime climatizata, asigurindu-se o temperature optima, sub 16° C. Intrucit eram nehotarit, am fost invitat sa degust mai multe vinuri, ceea ce din pacate intra in contradictie cu calitatea mea de sofer. Oricum, ca si consumator, erai tratat foarte bine, atit prin posibilitatea degustarii mai multor soiuri, cit si prin sfaturi profesioniste, astfel incit, la sfirsit, sansele de a alege exact vinul potrivit/preferat sunt maxime. “Doriti un vin rosu sau alb? Sa fie sec sau dulce?”. Clientul degustadupa reguli stricte diverse soiuri de vin si apoi cumpara in cunostinta de cauza. Consilierea in alegerea vinului potrivit este cheia in fidelizarea clientilor. Eu am ales Tamiioasa Romaneasca pe care deja o stiam, si o Busuioaca roze, care pot acum sa confirm ca era exact ceea ce imi doream. Vinzarea vinurilor din crama se face in PET-uri de plastic noi, aduse direct de la fabrica, si capsulate ermetic pe loc, ceea ce asigura atit igiena, cit si pastrarea calitatii vinului. Am inteles ca se pot cumpara aceleasi vinuri varsate si in varianta “la punga” sau bag-in-the-box (modul de prezentare al vinurilor Valduna, spre exemplu). Vinoteca propriu-zisa, aflata la intrarea in magazin, era impresionanta. O adevarata colectie de vinuri vechi, provenind din diferite zone viticole de prestigiu ale Romaniei. Un adevarat paradis pentru iubitorul de vinuri bune, fie ele albe sau rosii, seci sau dulci, din diferiti ani de recolta.
Dr. Pusca spunea: "Am mers pe ideea ca vinul nu are nevoie de promovare pentru ca acesta nu se consuma de unul singur. De obicei, la un pahar de vin stau cel putin doua persoane. Daca vinul este bun atunci respectivul povesteste despre el si celorlalti iar promovarea se face de la sine".
Nu imi ramine decit sa recomand tuturor celor care apreciati un vin bun, sa dati o fuga si pina la Casa Vinului – Dr. Pusca si sa incercati ceva de pe acolo. Sigur nu o sa va para rau! Doar stim cu totii ca “In vino veritas”…
Surse: www.vinul.ro si www.casavinului-drpusca.ro.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu