In continuarea blogului meu de ieri despre Cristi Mungiu, ma simt obligat sa preiau si sa adaptez un articol aparut azi in ZF. Si asta atit pentru ca imi continua foarte coerent ideile de ieri, dar si pentru ca in jurul meu sunt foarte multi din generatia respectiva, atit colegi, cit si prieteni si stiu ca ei sunt virful de lance al noii Romanii si dupa ei, cindva, va urma si generatia mea.
Cistigarea de catre Cristian Mungiu, 39 de ani, a Palme d'Or-ului arata impactul unei generatii care trece ca un val prin societatea, economia si politica romaneasca din 1967 incoace, de cind a aparut prin forta, ca urmare a decretului de interzicere a avorturilor. De fapt, insusi filmul lui Mungiu, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", trateaza drama unei studente obligate sa avorteze.
Cristi Puiu (regizor), Dan Ostahie(patronul Altex), Lorand Zsarvadi (patronul Domo), sotii Funghina (proprietarii K-Tech Ultra Pro), Dragos Cinca (actionar Flamingo) sau Adrian Cioroianu (ministru de externe) sunt doar virfurile unui grup de aproape 1,3 milioane de oameni - cei in varsta de 38, 39 si 40 de ani - care au ajuns intre timp sa tina economia si societatea "in spate": baby-boom-erii Romaniei. (Exemplele au fost luate doar din ZF). Ei au fost nascuti in 1967, 1968 si 1969, adica dupa Decretul 770/1 octombrie 1966 care a interzis avorturile pentru femeile de sub 40 de ani cu mai putin de patru copii. Ca urmare, natalitatea s-a dublat in 1967, cand s-au nascut 528.000 de copii, fata de circa 275.000 de copii pe an intre 1960-1966. In acesti trei ani - 1967, 1968 si 1969 - s-au nascut circa 1,5 milioane de copii, care acum au 40,39 si 38 de ani. Ulterior, efectul s-a mai estompat.Generatia 1967 este cea mai numeroasa din istoria Romaniei. In piramida virstelor (in imaginea de pe site-ul www.zf.ro) publicata de Institutul National de Statistica se vad clar cele doua "brate" lungi de circa 250.000 de persoane (barbati si femei) care "matura" an dupa an structura demografica.
Baby-boom-erii au fost tratati pina acum mai mult din punctul de vedere al suferintei create femeilor care erau fortate sa nasca in acea perioada si a dramelor din spitale si maternitati. A fost insa mai putin evidentiat impactul economic al acestei generatii. In momentul cind apare o cerere dubla, adica atunci cind valul acesta de oameni nascuti in anii '67-'68-'69 ajung la anumite nevoi (de bunuri, de servicii, culturale), transforma din temelii pietele respective, fara zgomot. Este ca un val subteran, pe care nu il vezi, dar care te trage dintr-o data inapoi spre mare cu forta.
Baby-boom-erii (sau cum au fost supranumiti in acea perioda "decreteii") aparuti la comanda la sfirsitul anilor '60 au sufocat gradinitele, scolile si facultatile si au facut Revolutia, cand aveau 21-23 de ani. Ei au intrat primii in multinationale sau si-au facut companii. Multi dintre cei care au inceput facultatea pe vremea lui Ceausescu si au terminat-o dupa Revolutie s-au trezit in alta lume. Fabricile erau in degringolada, ASE-ul si Dreptul indoctrinate de comunism nu mai foloseau practic la nimic, asa ca s-au apucat de business sau au intrat in alte zone: media, publicitate, vinzari, banci. Ei au fost oamenii care au luat primii tranzitia in piept si multi au reusit, caliti de concurenta intra-generationala. Numai ei mai fusesera la liceu in clase pina la Z (vezi generatia 1986 din Caragiale din care cunosc si eu citeva persoane apropiate care au fost la 12 SH sau 12 TZ !!!), nu mai aveau loc pe terenul de fotbal sau intunecau strada cind se suna de terminarea orelor.
Ei au cumparat case (este posibil ca cererea lor sa stea la originea exploziei imobiliare dintre 2000 si 2002, cind aveau 32-33 de ani) si au facut copii (care iarasi nu mai au loc acum in gradinite), iar acum se pregatesc sa fie in top nu numai in cultura si business, ci si in politica. Ei sunt principalii clienti ai hipermarketurilor, ai agentiilor de turism pentru concedii in strainatate si ai dealerilor auto. Ei, care urma sa fie oamenii noi ai comunismului, sunt practic stilpii capitalismului. Banii sunt la ei.
In SUA, studiile despre baby-boom-eri si influenta lor asupra economiei americane sunt cu miile. Baby-boom-erii americani sunt cei nascuti dupa al doilea razboi mondial, cind s-au intors acasa soldatii de pe front. In contul baby-boom-erilor americani este pusa de altfel revolutia flower-power a anilor '60, care a schimbat din temelii societatea americana si apoi intreaga lume. Mai mult, se pune acum problema ce se va intimpla la pensionare cu acesti oameni si a doua generatie de baby-boom-eri pe care au creat-o: copiii lor.
In Romania, deocamdata acesti oameni, aflati in plina forta creatoare, sunt motorul demografic al cresterii economice si iata si culturale, dar peste 20 de ani, cind vor iesi la pensie, va fi un soc pentru sistemul public de pensii. Dintr-o data, vor iesi la pensie un numar dublu de oameni. Statul va trebui atunci sa mareasca contributiile celor in activitate sau sa reduca drastic pensiile. De asemenea, presiunea pe serviciile medicale publice se va mari puternic pe masura ce acesti oameni vor imbatrini. O solutie sunt pensiile private si asigurarile private de sanatate, dar problema este deja la nivel mondial din ce in ce mai acuta, datorita cresterii cheltuielilor.
Si ca sa trec la concluziile proprii, respect acestei generatii de sacrificiu care e formata din multi oameni care poate au aparut pe lume fara sa fie neaparat doriti, dar care si-au asumat destinul, au facut o revolutie, au creat o noua lume, au ajuns undeva in viata, au facut primii pasi in lumea corporatista fara de care acum totul ni se pare greu de imaginat si sunt stilpii acestei societati consumeriste, din rindurile lor alegindu-se virfurile societatii de astazi. Sper ca generatia crescuta doar cu MTV si calculatoare nu va fi atit de nihilista si lipsita de valori cum da impresia acum si sper ca ceea ce vad acum ca se intimpla, un nou fenomen de baby-booming pe care il pun pe seama ajungerii la maturitatea deplina a acestor generatii de sacrificiu si a cresterii generale a nivelului de trai, sa ne aduca o noua generatie de exceptie care sa ne poata asigura noua, cei ce suntem tineri acum, o batrinete linistita...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu