28 septembrie 2009

File de vacanta 11

Ultima biserica fortificata din Ardeal din vacanta asta a fost cea din Mosna, o comuna la 10 km de Medias. Legenda intemeierii ei pastrata de sasi atribuie denumirea localitatii unei pasari care le-ar fi indicat locul unde sa-si intemeieze asezarea adica Meschen. Cert este ca o pasare a fost folosita ca simbol heraldic pentru Mosna. In cel mai vechi document care se refera la localitatile sasesti din zona Tirnavelor, datat 1283, apare mentionat numele preotului din Mosna (Petrus). Mosna era o comuna deosebit de prospera si pina in 1533 a fost in competitie cu Medias si cu Biertan pentru a deveni resedinta de scaun, titlu obtinut in final de Medias.
Aici a fost ridicata intre anii 1480-1486 una dintre cele mai frumoase biserici-hala, gotica tirzie din Transilvania, de constructia careia s-a ocupat celebrul pietrar din Sibiu, Andreas Lapicida. Biserica Evanghelica-Lutheeana este unul din cele mai reprezentative monumente de acest gen din Transilvania, fiind ridicate pe locul unei vechi bazilici. Actualul lacas este o hala cu 3 nave, boltuta cu nervuri in retea.
Dupa ridicarea bisericii,s-a trecut, cu aportul activ al localnicilor, la fortificarea sa, executindu-se cele 5 turnuri de aparare si zidurile de fortificatie, cu inaltimea de 10 metri. Are un turn-clopotnita masiv, de 7 nivele (si am urcat pina in virf...), situat linga biserica, al carui clopot a fost turnat in anul 1515. Din pacate biserica era in renovare, asa ca nu m-am putut bucura prea mult de aceasta.
In turnul de sud este amenajat un muzeu al obiceiurilor si uneltelor utilizate de sasii din Mosna de-a lungul timpului, dintre care cel mai mult m-a uimit oala de sarmale, in care probabil se gatea pentru tot satul.
Biserica fortificata de la Mosna, alaturi de celelalte biserici fortificate din Ardeal, sta marturie istoriei locurilor si a oamenilor, povestindun-ne de timpuri zbuciumate si de civilizatia saseasca, cea care a contribuit decisiv la faurirea istoriei Ardealului. Si imi aminteste ce coclauri frumoase exista prin tara asta. Si ma face sa planific o vacanta numai de biserici fortificate (am inteles ca sunt cam 50).
Imediat vin si imaginile:


























0 comentarii: