14 septembrie 2009

File de vacanta 4

Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, delimitate de Suhardul Mare (1506 m) si de Suhardul Mic (1352 m), fac legatura intre Transilvania si Moldova, la hotarul dintre tradiiile ardelenilor si cele ale moldovenilor. Cheile, cu o lungime de 8 km, se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de riul Bicaz si afluentii sai. Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stincilor ascund pesteri de o deosebita frumusete si avene. Pe parcurs se poate admira Piatra Altarului - un masiv stiâncos de 1120 m altitudine. Ansamblul este de o mare spectaculozitate, o vale foarte ingusta, cu pereti inalti (pina la 350 m), stinci izolate, cascade si guri de pestera. Drumul taiat in piatra de apa riului Bicaz este atit de spectaculos, incit pe o portiune unde valea este ceva mai larga au aparut zeci de tarabe care imbie cu fel de fel de lucruri - suveniruri si kitchuri - turistii opriti sa priveasca uluiti peretii abrupti. De altfel, a devenit o adervarata aventura sa mergi cu masina prin chei deoarece, pe unele portiuni se circula pe o singura banda din cauza turistilor ademeniti de aceste minunate chei. Iar in dupa-amiaza de vineri in care am nimerit acolo, se mergea bara la bara, intr-o coloana de citiva kilometri, in zona Lacu Rosu. Atunci am regretat Transalpina si alte locuri necuprinse de asfalt si de "binefacerile" civilizatiei...
Peisajul extrem de salbatic este completat pe rind de stincile extrem de inalte acoperite pe alocuri, de soarele care incearca neincetat sa strapunga stincile si de apele repezi ale Bicazului care sapa continuu in stanca calcaroasa.
In fata acestor minunatii parca te incearca un semntiment de bucurie pentru ca faci parte din acest spectacol inedit al naturii:











0 comentarii: