14 septembrie 2009

File de vacanta 2

In prima zi de vacanta, primul popas dupa Tirgoviste a fost in Cheile Dimbovicioarei. Dimbovicioara, cel mai important afluent al Dimbovitei din Piatra Craiului, izvoraste de pe versantul sudic al Virfului La Om si strabate aproape transversal culoarul Rucar - Bran, varsindu-se in Dimbovita, in aval de comuna Dambovicioara. Cheile Dimbovicioarei au un aspect impunator si fac parte dintr-o serie de cel putin 20 de chei situate in bazinul hidrografic al Dimbovitei. Adincirea piriului Dimbovicioara in calcarele jurasice ale Pietrei Craiului a generat un sector de chei lung de peste 8 km, cu aspectul unui veritabil canion, taiat in stiva de roci a podurilor calcaroase din partea terminala a masivului. Cheile propriu-zise ale Dimbovicioarei, sapate pe o lungime de aproximativ 2 km in podul calcaros dintre depresiunile Dimbovicioara si Podul Dimbovitei, se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali sau chiar aplecati peste albie, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m:







O noua destinatie, in apropierea Risnovului, sunt Cheile Risnoavei, sau, altfel spus, versantul sudic al Postavarului. Accesul foarte usor la peretii verticali de stinca fac ca acest loc sa fie foarte apreciat de iubitorii sporturilor extreme. ai escaladei, rapelului sau chiar fanii bungee-jumping (aici se gaseste cea mai inalta instalaţie de bungee-jumping aflata in cadru natural din Europa). Cheile Risnoavei sint compuse din doi pereti total diferiti. Cel din dreapta este in mare parte impadurit pe cind cel din stinga, mult mai inalt, este stincos in intregime. Foarte impresionant, acesta domina zona, dind impresia ca este gata oricind sa se rastoarne. O scurta plimbare la pas prin chei si nu ai cum sa nu ramii incintat de maretia si frumusetea peisajului:
















Trecind prin Moieciu, m-am abatut si pe la Cheile Gradistei - un frumos complex de vacanta situat intr-o locatie superba, si in al carui restaurant rustic curge un riu de munte chiar prin mijloc, iar apa lui curgatoare pune in miscare o mica moara. Chiar daca aceste chei sunt de fapt doar o singura stinca mai inalta, peisajul e foarte fain:




0 comentarii: