Sibiul a fost desemnat pe 27 mai 2004 in urma votului final al Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana drept Capitala Culturala Europeana (CCE) pentru anul 2007, titlu pe care il imparte cu Luxemburg. Tema aleasa de Sibiu/Hermannstadt pentru Programul Sibiu 2007 isi propune sa prezinte profilul multicultural al acestui oras vechi de opt secole, sub deviza "City of Culture – City of Cultures".
De sute de ani, cetatea Sibiului s-a situat in calea invaziilor din Evul Mediu, al conflictelor si razboaielor. De aceea, in acele vremuri tulburi orasul isi intimpina vizitatorii cu ziduri de aparare solide si porti inchise. O legenda spune ca acum 800 de ani fondatorii orasului au trasat locul viitoarei asezari cu doua sabii - arme ce se pot vedea astazi in stema istorica a orasului. Sabiile din Evul Mediu au disparut de mult si orasul si-a deschis larg portile spre lume si a devenit adapost pentru oameni de culturi diferite, care vorbeau limbi felurite si impartaseau credinte diferite. Secolele in care au trait pasnic laolalta pe aceste meleaguri au adus tot mai aproape diversele comunitati etnice, pina la modelul de convietuire din ziua de azi. Sibienii sunt oameni calzi si ospitalieri. Ei isi primesc vizitatorii cu bratele deschise fie ca acestia vin sa-si stabileasca o afacere aici sau vin ca turisti dornici sa cunoasca mai bine mostenirea culturala si sa petreaca clipe de destindere.
Ocazia oferita Sibiului de a deveni Capitala Culturala Europeana a insemnat o sansa pentru sibieni de a-si prezenta orasul, modul de viata si realizarile, intr-un program complex si atractiv. Manifestari culturale, stiintifice, sportive, expozitii, concerte, parade, show-uri cu opera, dans, lumini si trupe rock in Piata Mare, happening-uri, festivaluri de teatru, film, arta stradala, excursii pe teme culturale, concerte de orga, festivaluri folclorice. Multiculturalism, caracter european, ingemanare de culturi, istorie. Asta inseamna Sibiul in 2007 si am fost tare bucuros sa ajung, chiar daca atit de spontan si pentru atit de putin timp, sa il vad.
Cunoscut in germana sub numele de Hermannstadt, Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al minoritatii germane din Transilvania. Chiar si in zilele noastre, aici se afla cea mai mare comunitate germana din Romania si un spirit german inca se mai simte in oras. Conform legendei, copiii pierduti din Hamelin au iesit din pesterile ‘Almasch’ in Transilvania, undeva aproape de actualul Sibiu. Aceasta este explicatia romantica a unui fenomen inedit prin care pe aceste locuri a aparut un popor cu par blond si ochi albastri, care vorbea germana si urma obiceiurile unor popoare aflate la mii de kilometri departare. In realitate, cetatile si satele fortificate din Transilvania au fost ridicate in secolul XII de catre imigranti veniti din zona vaii Moselle, cunoscuti sub numele de saxoni.
Astazi, Sibiul se prezinta ca o adevarata capitala culturala si turistica a Romaniei, atragand turistii prin farmecul sau medieval, prin minunatele frumuseti din imprejurimi, prin mincarurile si traditiile locale si prin fermecatorul decor natural. Orasul Sibiu este considerat pe buna dreptate ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase istorice din Romania si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 de hectare. Cetatea medievala a Sibiului, ramasa intacta dupa doua razboaie mondiale si neatinsa de regimul comunist, pastreaza inca spiritul si atmosfera secolelor de mult apuse.
Imprejurimile Sibiului, dintre care zona etnografica de o inestimabila valoare culturala cunoscuta sub numele de 'Marginimea Sibiului', unde poti ajunge cu tramvaiul electric (al doilea din Europa), statiunea Paltinis (statiunea montana romaneasca cea mai veche si situata la cea mai mare altitudine - 1440m), muntii Fagaras de la Transfagarasan pina la Valea Oltului si satele sasesti din jur, contribuie intr-o si mai mare masura la reputatia Sibiului de cea mai importanta destinatie turistica din Romania.
Strazile si pietele orasului istoric, cu arcadele lor gotice, casele in stil renascentist si elegantele biserici baroce, cladirile in stil art Nouveau, Piata Mica, Piata Mare, frumosul Muzeu Bruckenthal - toate acestea m-au facut sa indragesc Sibiul de cind l-am vazut prima oara. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost arhitectura - aceleasi case de piatra, cu acoperisuri de tigla, perfect aliniate de-a lungul strazii. La fel ca la Brasov sau Sighisoara - acelasi parfum medieval de Europa Centrala, total diferit de restul Romaniei. Sibiul are o atmosfera distinct medievala, iar daca nu ar fi limuzinele de pe strazi sau magazinele luxoase, ar fi simplu sa-ti imaginezi ca te-ai intors in timp. Ar fi nevoie de pagini intregi pentru a enumera toate frumusetile pe care le ofera orasul. Cel mai bine este sa le descoperi singur si sa te bucuri de fiecare surpriza pe care o poti gasi la fiecare colt, ridicind colbul de pe aceste strazi stravechi. Sibiul e un muzeu in aer liber, iar o plimbare pe vechile strazi pietruite iti ofera ocazia sa vezi indeaproape vestigii ale unei epoci. Orasul are doua nivele: Orasul de Sus, unde se afla majoritatea obiectivelor istorice ale Sibiului, si orasul de Jos, legate prin Podul Mincinosilor ("Liegende Brucke" - primul pod metalic din Romania) si Pasajul Scarilor, construit in secolul al XIII-lea.
Piata Mare este centrul istoric al Sibiului, care a fost mentionata pentru prima data in 1411 ca fiind o piata de porumb. Ca in cazul majoritatii pietelor centrale din orasele medievale, acesta este locul unde aveau loc intilnirile publice -- dar si executiile publice. Piata Mica este inconjurata de cladiri medievale bine conservate, majoritatea locuinte si ateliere ale mestesugarilor, si ofera acces rapid la muzeele etnografice.
Sibiul mi s-a parut trist anii trecuti, imbracat in schele si plin de santiere care vizau transformarea si renovarea lui, dar ceea ce a iesit arata tare bine. E atit de frumos sa hoinaresti prin centru, prin zona pietonala, sa te asezi la una din zecile de terase, sa bei o bere si sa te uiti la oameni, sa vezi figuri destinse si oameni lipsiti de griji... Mi s-a parut absolut senzational si m-am simtit cu adevarat ca intr-o capitala europeana, fie ea si culturala din Romania. In noaptea de simbata spre duminica, la 12 noaptea, era o forfota de nedescris. Si multi iubitori ai rock-ului gothic, printre care si amicii mei care se delectasera in acea seara cu "Gathering", "My Dying Bride" si "Within Temptations". Dar si multi turisti din Germania, Belgia, Olanda sau capitala culturala infratita Luxemburg. Multi tineri care nu aveau poate nimic in comun cu rockul gothic. Dar si multi sibieni trecuti de 50 de ani care se simteau bine plimbindu-se la ora respectiva, oprindu-se la o terasa pentru o bere, un frappe sau un cocktail cu umbrelutza. Desi era ora 12 noaptea, era foarte greu sa gasesti o masa libera. Si totusi... Atita relaxare, atita calm si niste priviri atit de linistite. Oameni care se bucurau ca traiesc si care stiau sa faca si altceva decit sa se uite la "Surprize, surprize". Mi-am dat seama cit de mult imi lipseste asa ceva in Bucuresti. Centrul istoric e o tiganie manelistica unde se vind blugi turcesti si seminte, si doar "Carul cu bere" te face sa te simti bine. Ne lipseste foarte mult o zona pietonala cu zeci de terase una linga alta, unde sa poti minca niste papanasi sau bea o bere la orice ora, unde sa poti sta cu prietenii uitind notiunea timpului, sau unde sa mearga cu placere si parintii nostri.
Iar in Bucuresti, totul se intimpla prea repede, nimeni nu mai are rabdare, ziua ar trebui sa aiba minim 40 de ore, si intreaga noastra viata e o fuga. Fugim pe contrasens ca sa ajungem mai repede, nu mai avem timp pentru noi, nu ne mai facem acele mici placeri ale vietii pentru ca nu avem timp si suntem pe fuga.O opozitie atit de flagranta fata de calmul ardelenesc, fata de modul molcom in care se intimpla totul. Liniste, calm, seninatate, buna-voie, boemie. Lucruri pe care le regasesti doar in anumite oaze de putina lume stiute din Bucuresti, dar omniprezente in Sibiu, Brasov sau Sighisoara. Noi ne grabim atit de mult ca sa ajungem... Dar oare unde vrem sa ajungem ? Nu cumva ne grabim atita ca sa ajungem intr-un loc ca Sibiul, unde sa ne simtim bine uitindu-ne pur si simplu la oamenii din jurul nostru ?
Una peste alta, statutul de Capitala Culturala Europeana a schimbat Sibiul fata de cum il mai vazusem eu anii trecuti, si l-a schimbat in bine. Am stat doar citeva ora si am dormit o noapte, in mod cert vreau sa mai ajung acolo anul asta si va sfatuiesc pe toti sa il includeti in itinerariile voastre din 2007, pentru ca va va incarca din plin bateriile cu un cocktail de parfum medieval, arhitectura gotica, cultura, traditie, calm si lipsa de griji, si sigur va va face sa mai luati un pic piciorul de pe pedala de acceleratie a vietii traite pe contrasens. Sibiul ne asteapta pe toti sa-i descoperim muzica, dansul, teatrul, artele vizuale si toate celelalte evenimente ale acestui an.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu