25 septembrie 2008

Cosmin are nevoie de ajutor in lupta cu cancerul



Auzim de multe ori despre intimplari triste si despre necazuri intimplate unora sau altora, din jurul nostru, din jurul celor pe care ii cunoastem sau unor necunoscuti. De multe ori poate am dori sa ajutam, poate am vrea sa ne implicam si noi pentru a alina suferinta unora, a ajuta intr-un fel sau altul. De multe ori insa ne impiedicam de comoditate, de lene sau de lipsa de motivatie. Am aflat de la un prieten o poveste trista, povestea lui Cosmin Gologan, zis Bubu.

Cosmin a implinit in urma cu citeva zile un an. De doua luni, este chinuit de cancer. O tumora ca o caracatita se intinde spre organele lui vitale. In spitalele din România il asteapta o lupta crincena, cu sanse mici. In Austria, la cea mai renumita clinica de oncologie, speranta este aproape dubla. Parintii isi vind toata agoniseala, dar banii nu le ajung. Tratamentul micutului costa 200.000 de euro.

Este o minune de copil. Numai cei care au primit in dar un pui dupa multe rugi si suferinte pot intelege o asemenea minune. “Este raspunsul la tot ce ne-am dorit, marturiseste tatal. Sotia a facut tratament aproape un an pentru a-l avea. Este un copil asteptat, lumina vietii noastre”. Opt luni de intensa fericire s-au sfarimat brusc, sub greutatea unui singur cuvint: cancer. Cosmin a fost diagnosticat in urma cu doua luni cu neuroblastom. O tumora i-a infasurat coloana si ii ameninta plaminii si rinichii. De doua luni, Cosmin si parintii lui lupta cu moartea. Copilul are sanse sa traiasca, dar intre el si viata se afla o mare suma de bani: 200.000 de euro. Atit costa interventiile chirurgicale si tratamentul la Clinica “Sfinta Ana” din Viena, cea mai renumita in oncologie pediatrica.

Citostatice de la 8 luni

Cosmarul a inceput acum doua luni. Intr-o zi de luni, parintii l-au asezat in premergator, gata pentru cursele prin apartament. Numai ca baietelul a ramas pironit. “Ne-am speriat cind am vazut ca nu misca. Am crezut ca-i obosit. L-am pus in patut. A doua zi, povestea s-a repetat. L-am dus la spital, in Bacau. Nu i s-a pus un diagnostic. Am plecat la Bucuresti, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Ni s-a spus, foarte repede, ca are o tumora”. La RMN s-a vazut ca are o tumora intre vertebrele gitului. A fost operat, dar i s-a extirpat doar partial tumora. Atunci s-a descoperit ca aceasta avea radacini. Un organism strain crestea in corpul micutului, in spatele unuia din plamini si isi intindea tentaculele lacome sa-i inghita organele vitale. Au urmat doua saptamini de citostatice, un tratament greu de suportat chiar si pentru un adult. La a doua operatie, la Spitalul “Marie Curie”, a fost extirpata tumora mare, dar ramificatiile au ramas intre coaste si pe coloana. “Daca ii cuprinde plaminii sau rinichii nu mai are nicio sansa. Urmeaza sa faca alte cure de citostatice si alte operatii. Medicii nu ne dau nicio garantie.”

„Mami, eu mor?“

Tatiana Gologan, mama lui Cosmin, nu se dezlipeste de patutul lui. Tatal doarme in masina, in fata spitalului. “Facem tot ce se poate pentru a-l hrani bine, sa reziste la tratament. Am face orice sa-l salvam. Vom vinde tot ce avem, dar tot nu ne ajung banii. Daca in România are 40% sanse de supravietuire, in Austria acestea cresc la 70%. Am cunoscut o familie care a reusit sa-si salveze copilul. Fetita, cu exact acelasi diagnostic, a fost operata in Austria. S-a vindecat. Tot acolo a fost salvata si fetita Lianei Stanciu.” Speranta a renascut, desi in urma cu citeva zile, sub ochii lor s-a stins un copilas suferind de boala lui Cosmin. Avea putin peste doi ani si intreba: «Mami, eu mor?». Cosmin lupta uimitor cu boala. Se reface foarte repede dupa operatii. Nu stie, dar vrea din toate puterile sa traiasca. Are, insa, nevoie de ajutor. Fiecare dintre noi ii poate darui un minut de viata. Ne costa atit de putin!

Prietenul meu s-a implicat in mod deosebit in a-l ajuta pe Bubu. I-a facut un site: www.cosmingologan.ro, a contribuit cu o suma considerabila, a fost alaturi de parintii lui Bubu in toate demersurile lor, iar acum se afla cu ei la Paris, pentru a afla exact ce sanse de supravietuire si ce tratament i se prescrie. In Romania Cosmin nu are nici o sansa, asa ca pentru el e vital sa ramina la tratament in Franta. Iar el este acolo, alaturi de parintii lui, pentru a-i ajuta sa se descurce mai usor.

Tatal: Cristi Gologan – 30 ani – sofer la SC TRANSPORT BISTRITA SA (0234-576.498, 0234-576.850). Cristi si-a impartit viata intre Bacau si Bucuresti. La Bacau cauta sprijin financiar pentru salvarea lui Cosmin, la Bucuresti dormea in masina in fata Spitalului Budimex si statea alaturi de sotie si copil.
Mama: Tatiana Gologan – 26 ani – jurist SC LOGISTIC INVEST SRL (0234-206.081, 0234-516.516). De aproape 3 luni s-a internat in spital impreuna cu Cosmin, sufera alaturi de copil si o chinuie gandul ca lipsa celor 200.000 euro o va impiedica sa-i ofere Cosmin cele mai bune sanse de vindecare.

Pe 22 septembrie 2008 Cosmin a inceput analizele la Institutul Gustave Roussy din Paris. Pina vineri este programat la mai multe teste. Inainte de a decide asupra tratamentului, medicii francezi au nevoie sa cunoasca cu exactitate starea actuala a bolii.
Bubu va finaliza vineri analizele, iar medicii francezi isi vor prezenta concluziile Astazi lui Cosmin i se va lua singe si i se va injecta o substanta de contrast necesara pentru scientografia programata vineri. Cel mai probabil, imediat dupa scientografie, Cristi si Tatiana vor fi convocati la o intilnire cu medicii de la Institulul Gustave Roussy pentru a li se comunica rezultatul analizelor si tratamentul de trebuie urmat. De saptamina viitoare, viitorul lui Cosmin va depinde exclusiv de rapiditatea cu care parintii vor strange banii necesari. Cristi si Tatiana urmaresc zilnic cu infrigurare sumele care intra in contul pentru Cosmin si va multumesc tuturor celor care ii sustineti moral si financiar. “Acum 2 saptamani nu indrazneam sa cred ca vom stringe suma necesara, acum am inceput sa sper”, spune Tatiana. Cristi este alaturi de copil la Paris: “Saptamina viitoare o sa ma intorc in Romania si o sa merg din firma in firma, o sa ii resun toti prietenii si pe cei care mi-au promis ajutor financiar dar pe care nu ii regasesc pe extrasul bancar, o sa cersesc, fac tot ce este necesar pentru salvarea lui Bubu”

Parintii se ocupa cu ingrijirea copilului. Noi ii putem ajuta cu bani. Orice suma de bani il aduce pe Cosmin mai aproape de viata:
RO19 BRDE 040S V331 8494 0400 pentru RON
RO49 BRDE 040S V331 8531 0400 pentru EUR
conturi deschise la BRD Bacau suc. Alecu Russo pe numele Gologan Ionela-Tatiana, CNP 2810203151941
Acest micut nu ne cere un banut, el ne daruieste Imparatia Cerurilor. Prin fapta buna care o facem donind si noi cite putin, ii dam prilejul lui Dumnezeu sa ne ierte pentru greselile noastre, pentru indurarea si ajutorul pe care il dam acestui micut. Uitati-va la copiii vostri si bucurati-va ca sunt acolo, acasa, cu voi, sanatosi.Si ganditi-va la parintii lui Cosmin: le putem reda aceasta bucurie! Copiii nostri nu s-ar supara daca, in loc sa le cumparam o hainuta de fitze sau o jucarie scumpa care sa zaca prafuita intr-un colt, am dona banii respectivi pentru Cosmin. Ochii lui mari de Bubu mic va implora sa-i intindeti o mina. Sau chiar pe amindoua. Peste ani sau chiar miine, Dumnezeu, soarta, Ingerasul lui Cosmin, va vor inapoia insutit leul pe care il oferiti sansei lui de a se bucura de prima zi de scoala, de prima iubita ori de... bastonul de maresal al unei batrineti cistigate prin atita suferinta! Oferiti o bucatica din viata voastra unui inger! Veti fi ocrotiti de aceasta fapta buna, intreaga viata!!!
Pina joi, se strinsesera 84.124 EUR din cei 200.000 EUR necesari.
Daca puteti da si voi o mina de ajutor, va rog, nu ezitati, indiferent cit de mica este contributia, mic cu mic se face mare, impreuna suntem atit de multi, nu conteaza cu cit jutam iar acest copil are dreptul la o viata frumoasa ! Ma gindesc doar ca oricare dintre noi ar putea avea un cunoscut cu o problema asemanatoare sau ca ceea ce am depus eu acolo, poate putin, pentru Cosmin, va putea face diferenta pentru ca vor mai exista si altii care o vor mai face, iar impreuna vom reusi sa-l ajutam, asa cum l-am ajutat si pe Matei in primavara. Matei si Cosmin sunt acum colegi la spitalul din Paris, iar Matei e pe drumul cel bun. Haideti sa incercam sa il aducem si pe Cosmin pe drumul cel bun.

0 comentarii: