13 octombrie 2008

Remember

Teleenciclopedia este una dintre putinele emisiuni care a continuat sa fie difuzata atita timp la TVR. Pentru prima data, emisiunea a fost difuzata la data de 21 aprilie 1965. De atunci in fiecare simbata dupa-amiaza, cu acelasi generic si cu diferite documentare, cu subiecte diverse - natura, tehnologie sau sanatate - Teleenciclopedia a incercat sa ne incinte, sa ne culturalizeze sau poate doar sa ne scape de plictiseala.

Genericul este un fragment din Momentul muzical pentru pian si orchestra de Nicolae Kirculescu, cunoscut si sub numele de "Plutasul de pe Bistrita":



Si cu mare placere imi amintesc si de serile de miercuri, in care, dupa telejurnal, auzeam aceste nemuritoare sunete, apoi Viorica Bucur ne povestea despre filmul serii. Genericul emisiunii, ilustrat muzical printr-un fragment din melodia "This is my song" din filmul "Contesa din Hong Kong" de Charlie Chaplin si interpretat de orchestra lui James Last, ne aminteste multora dintre noi de copilarie.



De "Gala desenului animat" va mai amintiti ? De desenele animate ale lui Disney, dar si de Lolek si Bolek, Pif si Hercule, Balanel si Miaunel, Mihaela si Azorel... Parca a fost ieri... Dupa asta, generatia mea a avut parte de Sandy Bell si Testoasele Ninja. Iar acum sunt multi copii care nici nu stiu de Disney...



Si daca tot a venit vorba de copilarie, sa ne amintim si de "Lumea copiilor":


Acum incepe Telejurnalul. Ce "Stirile PRO TV", "Observator" sau "Focus". Asta e brandul care mi-a ramas cel mai clar in cap in ceea ce priveste stirile, chiar daca pe vremea aceea nu incepeau cu babe violate, si cu cea mai facut tovarasul Nicolae Ceausescu.


Nu pot sa o uit nici pe Marioara Murarescu, cu al ei "Tezaur folcloric":



De "Un zimbet pe 16 mm" va aduceti aminte ?



Si, ca intotdeauna, la final, genericul de incheiere - Hora Unirii. Noapte buna copii !


0 comentarii: