Povestea spune ca in ziua de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamint in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului urmator, aceasta fiind unica speranta de a avea o viata dupa moarte. Personal, si mai ales dupa cele intimplate de curind, nu cred in legenda asta si o consider doar o alta sarbatoare importata. Totusi aceasta sarbatoare are o istorie mult mai lunga, astfel, vechii celti considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitindu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Cei vii nu doreau sa fie posedati, astfel incit in noaptea de 31 octombrie satenii stingeau toate focurile din casa, pentru ca spiritele sa gaseasca locuinte reci si intunecoase. Ei se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase, incercind sa fie cit mai inspaimintatori posibil pentru a speria spiritele care veneau in cautarea celor vii. In aceasta zi, pentru celti incepe un nou an, se sfirseste vara - sezonul recoltei, lasind loc iernii - sezonul intunericului si frigului.
Celtii sarbatoreau si Samhain, un festival pentru care construiau rugi sacri pe care faceau sacrificii zeitatilor sub forma de grine sau animale. In timpul celebrarii, celtii purtau costume in general facute din piele si capete de animale. Cind sarbatoarea lua sfarsit, ei foloseau focul de la rugii de sacrificiu pentru a-si aprinde focurile stinse mai devreme in aceasi seara. Scopul era acela de a-i proteja pe parcursul iernii care urma. Probabil de aici a venit ulterior ideea dovlecilor luminati din interior. Una dintre vedetele de Halloween, dovleacul-felinar sau Jack O'Lantern, are si el o legenda "americaneasca". Povestea spune ca un betiv notoriu, pe nume Jack, a reusit sa captureze un drac intr-un copac si nu l-a lasat sa plece decit atunci cind faptura intunericului s-a legat sa nu il mai sperie niciodata. Dupa ce omul a murit, spiritul sau nu a fost primit in Rai, pentru ca avea o intelegere cu Satana, dar nici in Iad, pentru ca il pacalise pe acesta. Ratacitor intre doua lumi, sufletul a avut din partea dracului un singur ajutor - un singur taciune care sa-i lumineze drumul prin intunericul rece. El a pus taciunele intr-o rapita pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Initial irlandezii foloseau rapita drept “lanterna lui Jack”. Dar cind imigrantii au venit in America au descoperit ca dovlecii se gaseau mult mai usor decit rapita. Astfel, acum, “lanterna lui Jack” se face dintr-un dovleac scobit, luminat de un taciune sau de o luminare.
Pina prin anii '30, in America, Halloween-ul adus de imigrantii irlandezi in 1840, devenise o sarbatoarea centrata pe comunitate, cu parade si petreceri raspandite prin tot orasul. Tot cam in acest timp a fost resuscitata si traditia "trick or treat". In timpul festivitatilor, sarmanii cerseau mancare si oamenii le ofereau placinte numite "prajituri de suflet" in schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele celor morti din familia lor. Aceasta traditie era un mod relativ necostisitor pentru ca toata comunitatea sa se bucure de sarbatoare. In teorie, oamenii puteau preveni sa fie pacaliti (trick) oferind copiilor sau celor care le sunau la usa costumati o mica atentie (treat) - bomboane, dulciuri, mere. In timp, americanii au ajuns sa considere ca Halloween este un fel de marca nationala si majoritatea habar nu au ca si la ei e o traditie imprumutata. Obiceiul costumelor de Halloween are radacini adinci in istorie, plecind de la vechii celti chinuiti de gerul iernii, pana la englezii care considerau ca in noaptea in care se deschid portile celor fara viata, nu pot iesi afara din casa decit costumati pentru a speria, la randul lor, fantomele.
Timpul si moda intr-o continua schimbare, precum si tendintele mercantile ale Lumii Noi par a fi cel mai crunt dusman al esentei acestei traditii stravechi. Intre timp, nu numai lanterna de rapita a lui Jack a fost schimbata cu dovlecii scobiti, dar si deghizarea zinelor care colindau la fiecare usa a devenit ”trick or treat”. Focurile au ramas populare , dar nu pentru a ingrozi spiritele rele sau pentru a prezice viitorul.In ultimii ani, sarbatoarea de Halloween a capatat multi adepti si la noi in tara. Deghizarea in costume macabre si traditia dovlecilor sculptati in forma de felinar, precum si dulciurile impartite copiilor au transformat-o pe aceasta intr-un eveniment foarte drag celor mici.
Asa ca va urez tuturor, fie ca inseamna sau nu ceva pentru voi, Happy Halloween !