4 decembrie 2006

Biertan


1 Decembrie... am profitat de week-end-ul lung si am fost (din nou) la Biertan. Imi place atit de mult locul asta incit nu m-am putut abtine sa nu merg sa il vad din nou desi nu mai fusesem de la mijlocul lui august.
Un sat de sasi, ascuns intre dealuri, cu case vechi de secole, care respira istorie prin fiecare por, Biertanul mi se pare un loc perfect in care sa te odihnesti, sa stai intr-un aer curat si departe de aglomeratia urbana cu tot ce inseamna ea (pina de curind telefonul mobil era un accesoriu inutil acolo... de citeva luni exista semnal dar doar pe Orange). Cetatea este superba, iar la poalele ei se afla un restaurant medieval care a reusit sa se aseze pe primul loc intr-un top al preferintelor mele culinare. Iar cind de 1 Decembrie ai parte si de un show de artificii pe care nu ti l-ai putea imagina intr-un sat cu 4.000 de locuitori, se poate spune ca ai facut alegerea perfecta. Desigur, Biertan nu se reduce doar la atât. M-au fermecat stradutele pasnice si vederea cetatii de pe soseaua care leaga Biertanul de DN Sighişoara-Mediaş, caci dupa ce parcurgi cei 10 kilometri de la drumul national iti rasare între dealurile verzi, biciuite de dungile galbene ale sinzienelor, Biertanul, cetate parcă scoasă din poveştile germane. Comuna Biertan este asezata intr-o zona in care culmile prelungi si line ale dealurilor se armonizeaza cu aspectul natural caracteristic al vaii Tirnavelor. Este strabatuta de riul Biertan- afluent al Tirnavei Mari.
Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Ardeal fiind cuprins în cele "Doua Scaune" (Medias si Seica) în Diploma Andreeana din 1224. Localitatea Biertan este atestata documentar in 1283, intr-un document alaturi de Medias si Mosna, toate trei localitatile aflate intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ al celor "Doua Scaune". Astfel fiecare din cele trei localitati incerca sa-si mareasca renumele printr-o constructie sacrala mai impunatoare si ornamentala. In 1397 este atestat ca cetate. Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcându-se stilul franconic al sirurilor de case în jurul unei piete centrale, deasupra careia se înalta impunatoarea biserica-cetate. Impresionantul monument de cult îmbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Prima incinta a cetatii este atribuita secolului XII, când probabil a fost ridicata si prima biserica (Sf. Maria). Biserica actuala a fost ridicata în 1486-1524, în stil gotic-târziu. Timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. In 1572 preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendant suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania, localitatea castigand in importanta spiritual - religioasa ceea pierduse in plan administrativ in defavoarea Mediasului. In 1704, cetatea desi foarte puternica, a fost luata prin surprindere de curuti, si devastata de acestia; in timpul ocupatiei curutilor acestia au furat vasele pretioase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure. Odata cu prabusirea comunismului creste numarul sasilor care parasesc Biertanul cu destinatia Germania. Daca in anul 1977 locuiau in Biertan 1613 sasi in anul 1992 Biertanul numara doar 280 locuitori sasi.
Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatii, fiind amplasat in centrul asezarii, pe un deal. Biserica de tip hala, ocupa partea centrala a complexului, fiind construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu, fiind ultima din Transilvania inaltata in acest stil. Constructie monumentala, de mari dimensiuni, are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Mesterii din Viena si Nurnberg sunt parintii spirituali ai celor care au realizat între 1483 si 1513 splendidul altar politic al bisericii de aici, cel mai mare din tara, cu cele 28 de panouri pictate ale sale. Amvonul, sculptat în piatra, din 1500, desi opera mesterului Ulrich din Brasov, tradeaza puternica influenta sud-germana. Iar stranele din cor sunt caracterizate de George Oprescu astfel: "Mobilierul este de speta rara si foarte valoros. Stalurile, adica stranele din cor, de la începutul secolului XIV sunt decorate cu benti de ornamente gotice... Este decoratia ce întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania si Elvetia, cu nimic inferioare acestora, asa încât putem zice ca la Biertan se gasesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de arta aplicata". De faima internationala se bucura usa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizata de mesterii locali in anul 1515 si care a stirnit un interes deosebit, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris si care constituie un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, datorita exceptionalelor intarsii si a sistemului original de închidere, care functioneaza si astazi.
Fortificatiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate taraneasca. Are trei randuri de ziduri, 6 turnuri si 3 bastioane construite in etape diferite incepand cu sec. al XIV-lea. La partea superioara are un coridor de aparare, ceasul si clopotele. Turnul „ mausoleu” este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste din 1913 mormintele prelatilor acestei biserici. Pietrele adevarate opere de arta au fost realizate de Nicolaus Elias din Sibiu. Turnul catolicilor situat pe latura sudica, a fost capela pentru catolici dupa reforma. In bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau. Li se dadea o singura farfurie, lingura, furculita, cana si un singur pat pe tot timpul sederii. De obicei, ieseau de acolo impacati fara a se mai apela la justitie. In partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor. In sec. al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centura de ziduri pe laturile de est, vest si sud ale cetatii. Turnul Inchisorii era situat in partea de nord-vest, dar in 1840 a fost demolat pentru a se construi o scoala. Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de poarta, pe latura sudica, Turnul Tesatorilor in partea de vest. Accesul in interior spre biserica se face printr-o scara acoperita, lunga de 100 m, care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului. La capatul terminal al scarii, langa biserica se poate vedea un bolovan mare de piatra, pe care, duminica erau asezati cei ce faceau rele in cursul saptamanii spre a fi vazuti de intreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa si integra in colectivitatea asezarii. Astazi aceasta veche asezare saseasca este cunoscuta în lume datorita bisericii-cetate, inclusa în 1993 pe lista momentelor patrimoniului mondial a UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hranul Sfânta Maria, a fost restaurata prin donatii facute de originari din Biertan raspânditi în Europa, Statele unite ale Americii si Australia.

Liniste, istorie, frumusete, aer curat, evadare din urban - numai citeva motive pentru care nu pot decit sa recomand oricui sa dea o fuga pina acolo oricind are 2-3 zile libere si nici un program dinainte stabilit.

0 comentarii: