13 mai 2009

Doi la suta

Mai sunt doar 2 zile pina pe 15 mai, ultima zi in care poti depune formularul 230 la administratia fiscala!
Fiind unul dintre putinii care a facut anul trecut ceva profit si pe bursa, am avut si eu de completat formularul 200. Fiind actionar si la o banca de afara care mi-a dat dividende, am avut de completat si formularul 201.
Si am facut ceea ce fac in fiecare an, am completat si formularul 230, i-am atasat formularul 210 (fisa fiscala care vine de la angajator), pentru a directiona 2% din impozitul meu pe venit catre o organizatie non-guvernamentala. Si in formularul 200 exista rubrica respectiva, petru 2% din impozitul pe venitul declarat in acest formular.
Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie non-guvernamentala. Este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intimpla cu banii din impozitele lor.
In 2007, circa 15% dintre contribuabili au folosit sistemul, fata de 8% in 2006. In acelasi timp suma directionata a crescut la 7,2 milioane Euro, fata de 5 milioane in 2006.
Daca tot ai si tu de depus asa ceva, nu uita ca fiecare dintre noi are posibilitatea de a redirectiona 2% din impozitul pe venit catre un ONG. Iar chiar daca suma poate parea mica, mic cu mic se face mare, si cu banii strinsi putem ajuta un copil sa se trateze de o boala ce pare incurabila, un alt copil sa nu renunte la scoala, un batrin sa traiasca un pic mai bine, niste animale nevinovate sa fie tratate un pic mai bine, sau SMURD sa investeasca in aparatura performanta. Putem ajuta un lacas de cult, o fundatie care are grija de copii abandonati, de batrini singuri, de animale ale strazii. Copiii, educatia, virstnicii, somerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protectia mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea sunt doar citeva din domeniile in care un procent din impozitul vostru poate avea cu adevarat un impact.
Alege pe cit posibil organizatii pe care le cunosti sau de care ai mai auzit pentru a fi sigur ca banii sunt folositi cit mai eficient. Domeniul in care doresti sa activeze organizatia depinde numai de tine, gindeste-te insa ca acesti bani pot rezolva probleme din jurul tau, care te afecteaza sau afecteaza comunitatea in care traiesti.
Daca ai ales un domeniu si o organizatie catre care vrei sa directionezi acesti 2% din impozit, trebuie sa stii ca acest lucru este o optiune si nu o obligatie. Trebuie sa afli datele de contact ale organizatiei respective, in speta numele organizatiei, codul de identificare fiscala (codul fiscal) si contul organizatiei in format IBAN
O lista cu organizatii poti gasi
aici.
Eu am ales sa donez 2% pentru renovarea spitalului Marie Curie:
http://www.doilasutamariecurie.ro/campania.html
Fundatia Scheherazade si-a propus un proiect ambitios: renovarea integrala a Spitalului pentru copii Marie Sklodowska Curie.
Pentru unii copii, copilaria inseamna bucurie, povesti si o camera colorata plina de jucarii. Pentru altii insa poate insemna un spital, care ajunge sa le fie casa. E locul in care cei mici isi petrec o parte trista din viata lor. Ajutati-ne sa-i facem doar putin mai fericiti.
Spitalul Marie Curie are 7 etaje, o suprafata de 10.000 m2 si o capacitate de 500 de paturi, unde, anual, sunt tratati peste 50.000 de copii din intreaga tara.
Copiii internaţi merită să fie trataţi intr-un mediu curat si prietenos, care sa-i ajute să treacă mai uşor peste suferinţă şi boala. Tratamente dureroase pot fi mai uşor suportate intr-un pătuţ nou, cu jucării colorate si pereţi pictaţi cu personaje de poveste.
Formularele le gasesti aici: 230 (daca ai avut venituri numai din salarii) si 200 (daca ai avut si alte venituri).
In citeva minute poti decide sa directionezi 2% din impozitul pe care l-ai platit deja in 2008, catre comunitatea in care traiesti si sa ajuti: copii, batrini, mediul inconjurator, cultura, sau orice alta cauza pe care o ai in vedere.
Daca vrei sa ajuti, nu uita sa o faci. E foarte usor, nu costa nimic, contribui la eficientizarea cheltuielii banului public (deci si al tau), potii ajuta la rezolvarea unei problema din comunitatea ta si poti ajuta oameni care chiar au nevoie de asta, directionind 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei.
Tot ce trebuie sa faci este sa trimiti intr-un plic recomandat, pina pe 15 mai, o copie dupa fisa fiscala, impreuna cu formularele 200 sau 230 completate la administratia financiara la care esti arondat. Administratiile financiare vor face calculul sumei de 2% si o vor vira in contul organizatiei pe care ai ales-o, pina la sfirsitul anului 2009.
Spor la treaba si nu uita sa faci o fapta buna ! Numai citeva minute din timpul tau pot deveni pentru ceilalti un ajutor nepretuit.

0 comentarii: