17 octombrie 2007

In gradina botanica, intr-o duminica...


Dimineata innorata de duminica. Frig. Poate ploua ? Sau poate nu... Incet-incet norii se retrag si apare soarele. Un soare de octombrie, cu multi dinti. Dupa-amiaza frumoasa de toamna. Imi iau "copilul" (recte noul meu aparat - Mr. Fuji S6500) si dau o fuga in Gradina Botanica sa il pun la treaba. Cred ca pentru un pasionat de fotografie-peisaj, toamna e cel mai frumos anotimp, iar simfoniile de culori se impletesc superb cu sentimentul dulce-acrisor de toamna.

Gradina Botanica. De fapt Gradina Botanica "Dimitrie Brindza" a Universitatii din Bucuresti, numita asa dupa fondatorul ei, este situata in cartierul Cotroceni si acopera o suprafata de 17.5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) si are peste 10.000 specii de plante.

Prima gradina botanica din Bucuresti a fost intemeiata in 1860, linga Facultatea de Medicina, de catre Carol Davila. Gradina a fost mutata in spatiul actual in 1884 de catre doi mari pasionati si iubitori ai frumosului si utilului: Prof. Dr. Dimitrie Brindza si arhitectul peisagist Fuchs, originar din Bruxelles. Gradina a fost inaugurata in 1891, dupa ce serele au fost construite si populate, dar a fost afectata de inundatia din 1892, apoi avariata in timpul primului razboi mondial de trupele de ocupatie germana, si in al doilea razboi mondial, de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944. Muzeul Gradinii Botanice se afla in imediata apropiere a portii intr-o frumoasa cladire in stil brâncovenesc. Este amenajat in 20 de incaperi si cuprinde planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice, sistematice si functionale. In acest muzeu sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice. Gradina cuprinde: sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice (plante rare din flora Romaniei, plante din zona mediteraneana), sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul "sistemul plantelor", arboret - dendrariu, si in sfirsit desi nu in cele din urma complexul de sere.

Gradina Botanica din Bucuresti ramine si azi o oaza de liniste, de meditatie, de incantare a ochiului si spiritului. Daca v-ati saturat de traficul infernal din Bucuresti, de timpul pierdut prin mijloacele de transport, sau daca pur si simplu vreti sa scapati de stres, ar fi indicat o vizita la Gradina Botanica. Este recomandat sa te plimbi printre flori, aroma lor te va imbata mai tare decat ar fi putut-o face o bere la mall. Si daca ai obosit plimbindu-te si ascultind pasarile, te poti aseza pe o banca. Cea mai buna alegere este cea cu vedere la lac. Astfel poti admira ratele care joaca leapsa prin apa, sau care macaie de parca s-ar lua la cearta cu tine. Daca ai noroc te poti si apropia de ele, si astfel te alegi si cu ceva poze. Am reusit sa vad chiar si o veverita insetata, care a coborit sa bea niste apa din lac.

Gradina Botanica a fost mereu un loc de meditatie. Stind pe banca poti face si tu acest lucru. Si nu ma refer la cugetari asupra mincarii care te-asteapta acasa sau in ce loc vei iesi in seara respectiva, ci pur si simplu invata sa te eliberezi de toate si sa-ti golesti mintea, si cu siguranta te vei simti alt om. O alta ocupatie pe care o poti practica in liniste, aici, este cititul. Sunt excluse revistele si ziarele de scandal, totusi, suntem intr-un loc respectabil…

Bineinteles un asemenea loc este si un mic paradis pentru cei pasionati de fotografie si iti ofera prilejul de a prinde niste peisaje superbe, reflectia copacilor ingalbeniti de inceputul toamnei in apele lacului, covorul de frunze rosiatice in care iti infunzi pasii, izvoare, lacuri, banci... Si bineinteles, florile. Ca doar suntem intr-o gradina botanica. Mi-am promis ca o sa mai vin neaparat si la primavara, sa vad splendoarea naturii trezite la viata si minunea miilor de flori imbobocite, cum am vazut si in mai la Balcik.

Timpul trece, soarele se apropie de apus, e timpul sa ma indrept usor spre casa. Ma gindesc ca a mai trecut o zi si nu am lasat-o sa treaca degeaba, am mai fost intr-un loc frumos, am avut un pic de timp si pentru a ma juca cu noul meu aparat, am vazut si am invatat lucruri noi. Poate nici nu imi dau seama care sunt, dar ma simt mai impacat cu mine insumi...

0 comentarii: