22 ianuarie 2008

Hai la un vin fiert !

Frig si ceata, bruma, chiciura, viscol, crivat, era glaciara... sfirsitul lumii. Toate se rezolva atita timp cit se petrec afara iar tu in casa ai caloriferul cald, un aragaz functional, un litru de vin, scortisoara, mere si coji de portocala. Bine, treceti peste exagerarile de rigoare, in caz de ice age ne crapa caloriferul si teava de gaz. :)

Vinul fiert, impropriu si derutant numit astfel, este la origini si in modul traditional al nemtilor un vin incalzit si condimentat cu diverse, in nici un caz unul dat in clocot sau spumuit precum supa de pui.
Fratiorii aromatei licori sunt grogul, ceai fierbinte si rom (de care beau marinarii) si lunecoasa noastra tuica fiarta cu piper, care asemeni vinului se beau in scop medicinal, adica pentru a incalzi si intari organismul in timpul iernii si mai ales al muncilor in mijlocul gerului.

Ideal in perioada iernii, dupa o zi obositoare la serviciu sau dupa ce ai mers mult timp prin frig, vinul fiert detine o multime de efecte terapeutice. Cercetari facute de-a lungul timpului au aratat ca licoarea bahica detine proprietati curative, in principal, pentru afectiunile respiratorii si digestive.
Nu se stie cind si cine a fiert vin pentru prima oara, dar se presupune ca a inceput ca remediu pentru persoanele care munceau afara, in anotimpul rece. Stramosul bauturii a fost depistat in "tratatul de bucate" al lui Apicius, renumitul "bucatar" roman din antichitate care a notat in De Re Coquinaria (Despre arta de a gati) prima reteta de preparare a vinului fiert, mult mai complexa decit ce cunoastem noi azi. Conditum Paradoxum, pe numele sau roman, era un amestec de miere cu putin vin incalzit si asezonat cu piper, sofran si curmale prajite. Combinatia aburinda se dilua apoi cu restul de vin (neincalzit) astfel ca rezultatul era o licoare extra-aromata si doar putin calduta. Atunci cind vinul a inceput „sa atraga” din ce in ce mai multi adepti, acesta a fost indulcit mai intii cu miere, apoi cu zahar, dupa care s-au folosit diferite condimente.
Oameni de stiinta din cadrul Universitatii Illinois din Chicago au declarat ca bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si a bolilor de inima pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Acesta este un agent de distrugere eficient in cazul unei bacterii din aer, despre care se stie ca ar fi cauza infectiilor respiratorii, pulmonare si a bolilor de inima.
Vinul fiert este la mare cautare la nemti, in perioada Sarbatorilor. Gluhwein-ul este de preferat rosu, in timp de austriecii dau mult credit si variantei "albe". Ei nu fierb bautura pentru a nu irosi alcoolul in aburi, ci doar o incalzesc adaugindu-i scortisoara, coaja de lamaie, cuisoare si zahar dupa gust. Atit in Germania cit si in Austria se vinde vin fiert peste tot, pe strada la tarabe, la tirgurile de Craciun este cite un "cazanel" la fiecare casuta, ba chiar poti in schimbul unei garantii (3 euro) sa pleci cu tot cu cana la plimbare prin tirg. Daca returnezi cana teafara iti recuperezi banii. Oricum cei mai multi turisti prefera sa o pastreze:)
Tot ce trebuie sa faceti este sa combinati vinul preferat cu mirodeniile pe care le considerati potrivite. Astfel, se incalzeste pe foc, se strecoara si se serveste in pahare de sticla termorezistente sau in cani. Important este sa nu fierbeti vinul, pentru ca-si va pierde din calitati, in special din tarie. Lasati-l pur si simplu la foc mic, doar cit sa se incalzeasca, iar mirodeniile sa-si lase gustul si aroma. Se mai poate pune si cite o felie mare de mar, portocala sau mandarina. De obicei nu se foloseste un vin bun la sticla ci vrac pentru ca lichidul imbuteliat pentru pastrare indelungata contine tot soiul de conservanti care reactioneaza dubios la fierbere (acresc vinul) si pe de alta parte deoarece procesul de incalzire ii reduce din calitati.
In asteptarea primaverii si pentru a scapa de raceala nu va ramine decit sa apelati la binecunoscutele medicamente – paracetamol si aspirina - sa faceti o frectie cu carmol, sa beti un ceai cu lamaie sau si mai bine... o ceasca de vin fiert cu scortisoara.

0 comentarii: