25 ianuarie 2008

Cine este Jerome Kerviel ?

Inaintea zilei de astazi, aproape nimeni nu auzise despre Jerome Kerviel. Google oferea o singura referinta ca si rezultat, si aceea in limba franceza. Probabil in citeva zile va ajunge la milioane de referinte. Sa facem cunostinta cu Jerome. Jerome era un trader care se ocupa cu hedgingul contractelor futures plain vanilla pe indicii pietelor de capital din Europa si lucra pentru Societe Generale - a doua banca din Franta dupa valoarea activelor. Traderul care a inselat investitorii si oficialii bancii a pacalit programele de securitate ale banci si acum este responsabil pentru o pierdere de 4.9 miliarde de euro, cea mai mare din istoria Europei.
Kerviel, care a implinit 31 de ani luna aceasta (mai stiu eu un trader pentru care e valabil lucrul asta), s-a alaturat echipei Societe Generale in 2000 si a lucrat aici 3 ani in back-office inainte sa fie promovat acum 2 ani ca trader la deskul de futures din Paris, ocupindu-se cu dealuri de titluri futures - o sarcina relativ simpla in piata financiara complexa, hiperdezvoltata si cu o multitudine de produse si instrumente derivate a zilelor noastre.
Enormitatea pierderilor provocate de francez este invers proportionala cu marimea salariului sau, care ar putea acoperi eventuale onorarii ale unui avocat bun doar pentru vreo saptamina. Kerviel cistiga ceva mai putin de 100.000 euro pe an, cu tot cu bonus, conform Bloomberg (hmm... daca asta e un exemplu de trader prost platit, eu ce sa mai zic... 100.000 de euro ?!?!?!?). In mod inexplicabil, se spune ca el personal nu s-a ales cu nimic din toata schema, care ar putea sa-l coste foarte scump de acum incolo (asta presupunind, fireste, ca el chiar a facut lucrurile de care este acuzat, deocamdata a disparut cu desavirsire si nu a comentat nimic).
Kerviel se mutase in sala de tranzactionare din back-office in 2006. Aceasta ar putea fi o explicatie a modului in care a invatat cum sa pacaleasca uriasul sistem de compliance si de risc al bancii si sa determine o pierdere de mai mult de 7 milioane de dolari. Desi se spune ca ar fi ajutat banca sa desluseasca mecanismul tranzactional, nimeni nu stie unde este el acum. Oare a beneficiat si el ca si contrapartida a bancii de o parte din sumele pierdute si acum zace pe undeva cu burta la soare pe o insula pustie din Pacific ? Sau este doar o victima a imprejurarilor, a conditiilor pietei, a mirajului unor cistiguri enorme si a iluziei ca piata se va intoarce in favoarea lui ? Sau - o alta ipoteza - este doar un tap ispasitor gasit de banca franceza pentru a justifica pierderi mult mai mari datorate crizei subprime din SUA ? Un purtator de cuvint al bancii l-a caracterizat pe Kerviel ca fiind "linistit si singuratic, care si-a vazut implinit visul de a devenit trader".
Visul lui a devenit un cosmar pentru noi toti... Imaginea Societe Generale este mai zdruncinata decit oricind, iar BRD are probleme de imagine desi nu are nici in clin nici in mineca cu povestea asta, iar sistemele de management al riscului si controlul de la Paris ar face absolut imposibila orice situatie de genul asta, si pot garanta ca traderii de aici nu au asemenea comportamente malefice .
Criza ca si orice criza financiara din lumea asta va trece, iar peste ani Jerome Kerviel va redeveni un nume de care nu a auzit aproape nimeni, fara sa atinga celebritatea "rivalului" sau Nick Leeson care a falimentat banca Barings, pierzind doar 1 miliard si ceva de dolari. Sau poate il va depasi in celebritate, va scrie o carte, se vor fce citeva filme pe tema asta ? Timpul ne va arata daca Jerome va deveni celebru sau va fi ingropat in anonimat, in cosul de gunoi al istoriei pietelor financiare...

0 comentarii: