9 mai 2007

S-a stins din viata Octavian Paler


Octavian Paler s-a stins din viata luni la virsta de 81 de ani. E greu sa gasesti niste cuvinte destul de intelepte sau de spirituale pentru a exprima asta. La virsta lui, era probabil unul dintre cei mai lucizi oameni ai Romaniei. Spirit nelinistit, scriitorul a parasit intr-un final aceasta lume pe care a criticat-o dar a si iubit-o atit de mult.
Octavian Paler a incetat din viata luni, in jurul orei 19:30, la domiciliul sau, dupa ce fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti cu putine zile in urma. Octavian Paler a fost spitalizat de mai multe ori in decursul ultimilor ani, in 2001 suferind un infarct miocardic, iar in 2002 un accident cerebral.
Scriitorul s-a nascut la 2 iulie 1926, in comuna Lisa, din judetul Fagaras, actualmente Brasov. A absolvit scoala primara in satul natal, iar apoi a urmat Colegiul Spiru Haret din Bucureşti si cursurile a doua facultati, devenind licentiat in Filozofie şi Drept. A fost redactor, sef de secţie, corespondent special, redactor-sef adjunct la Radio-TV, corespondent Agerpres la Roma, director general al TVR (1965-1970), redactor-sef al ziarului România libera in perioada 1971-1983, iar dupa evenimentele din decembrie 1989, director onorific al aceluiaşi cotidian. A fost persecutat de Securitate datorita viziunilor sale pro-occidentale si de critica la adresa PCR si a lui Nicolae Ceauşescu. I s-a stabilit domiciliul fortat si i s-au interzis diferite activitati in lumea artistica.
A debutat in 1958 cu versuri – "Umbra cuvintelor", pentru a continua cu note de calatorie – "Drumuri prin memorie" (I, 1972, II, 1974), critica de arta – "Un muzeu in labirint", eseuri – "Mitologii subiective" (1975), proza – "Viata ca o corida". A mai publicat "Don Quijote in Est" (1994), "Rugati-va sa nu va creasca aripi" (1995), "Eul detestabil", "Vremea intrebarilor", "Polemici cordiale". A fost membru al Uniuni Scriitorilor, dar si deputat in Marea Adunare Nationala.
Dupa evenimentele din Decembrie 1989 fondeaza impreuna cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, s.a. Grupul de Dialog Social
, care se evidentiaza prin pozitiile sale anti-comuniste. Devine, pe rind, editorialist al ziarelor Romania Libera, Cotidianul si Ziua. Ramine, totusi, un jurnalist si comentator apreciat. In ultimii ani de viata a devenit un critic acerb al clasei politice romanesti.
In "Autoportret intr-o oglinda sparta", Octavian Paler marturisea ca nu poate sa scrie decit daca se descrie: "Biografia mea nu are nimic spectaculos. Poate doar faptul ca am trait usor somnambulic, intre realitate si vis, sa fie interesant (...) In rest, explicatia pentru nevoia mea de confesiune e foarte simpla. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de «eu». Nu pot sa scriu daca nu ma descriu".
Octavian Paler a fost nu numai un scriitor cu preocupari literare diverse, de la proza la eseuri si critica de arta, ci si o personalitate a societatii civile si o constiinta morala, cred colegii sai scriitori si gazetari. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, stia de ceva vreme ca Octavian Paler este din ce in ce mai bolnav si totusi moartea lui l-a luat prin surprindere. "Il cunosc de aproape 40 de ani, i-am citit toate cartile, iar dupa ’89 i-am stat alaturi in imprejurarile politice. Cu el dispare nu numai un om de cultura, ci si o personalitate a societatii civile. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa incercam sa-l recitim si sa ne aducem aminte de el cit mai des", a declarat Nicolae Manolescu. Jurnalistul Ion Cristoiu crede ca Octavian Paler a fost "ultimul mare moralist din istoria noastra postbelica". "Un scriitor care m-a surprins intotdeauna prin radicalitatea optiunilor sale morale, dar mai ales prin stilul sau lapidar de intelept coborit in strada", mai spune Cristoiu. "Prin disparitia sa, generatiile mai tinere, dar si generatiile de virsta mea pierd irecuperabil un reper de constiinta intelectuala", a conchis Cristoiu.
Spre sfirsitul lui 2005, scriitorul Octavian Paler a primit recunoasterea pe care cititorii sai i-o dadusera deja de foarte mult timp – premiul pentru intreaga activitate literara, Opera Omnia, al Uniunii Scriitorilor din Romania. Destinul sau e acela al debutantului la 40 de ani care depaseste istoria prin recursul la memoria antichitatii.

Ati dat destul pentru tara asta, domnule Paler. Odihniti-va in pace !

0 comentarii: